Pančevci zabrinuti: Grejanje prosečnog stana koštaće 12.000 mesečno

Novi način naplate grejanja po utrošku toplotne energije doneće veće račune tokom zime, a za stan od 60 kvadrata iznosiće 12.000 dinara.

Po novoj gradskoj odluci cena grejanja se sastoji iz dva dela, jedan predstavlja fiksne troškove preduzeća i plaća se tokom cele godine i varijabilnog koji se plaća onda kada se i greje. Zato će računi tokom zime biti daleko veći u odnosu na period kada nema grejanja.

Prema novom obračunu za stan od 52 kvadrata sa prosečnom potrošnjom energije za grejanje u decembru će dobiti račun od 12.000 dinara, u januaru 11.608, u februaru 9.903, u martu 8.000, u aprilu oko 5.000, a tokom letnjih meseci po 1.780 dinara, što je trošak za održavanje. Pančevci su do sada plaćali istu cenu grejanja 12 meseci, izračunatu po kvadraturi stana.

Zato su u JKP „Grejanje” građani skrenuli pažnju da neće imati novca da u jednom mesecu daju ogromnu svotu za ovu komunalnu uslugu. Odgovor poslovodstva je bio da se korisnicima omogući da odmah plate 60 odsto, a da preostalih 40 plate za šest meseci. Kamate ne bi bilo, ali ni popusta od pet odsto.

- Pozivam građane da ukoliko imaju problema s naplatom da se u martu jave i da pokušamo da nađemo rešenje. Predlažemo da se obaveze plate u pet ili šest rata, do nove grejne sezone - kaže Miodrag Lazić, direktor JKP-a „Grejanje“. Lazić ističe da je jedini način da se smanje troškovi da stanari ulože u svoje zgrade, odnosno da urade dobru izolaciju i ugrade individualne merače, ili da za početak stave samo termostatske ventile, kojima bi regulisali temperaturu u stanovima.

Smanjenje isporuka u podstanici

Najveći broj građana koji imaju daljinsko grejanje nema ugrađene kalorimetre u stanovima, koji bi im omogućili da upravljaju svojom potrošnjom, u „Grejanju“ kažu da postoji mogućnost da se smanji isporuka toplotne energije na podstanicama ako tako budu tražile skupštine stanara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar