Osnovni problemi stanogradnje u Srbiji: neregulisanost, needukovanost, neinformisanost

Dve najinteresantnije teme o kojima će se diskutovati na predstojećoj sajamsko-konferencijskoj manifestaciji REBEC od 21. do 23. juna u Beogradu biće razvoj stanogradnje i "fasiliti" menadžment, odnosno upravljanje i održavanje objekata, izjavio je na konferenciji za novinare u prostoru Galerija Apartamni pokretač REBEC platforme Aleksandar Opsenica.

On je istakao da je to manifestacija, koja okuplja domaće i strane eksperte i investitore u oblasti nekretnina, koja će ove godine biti "transformisana i proširena", pa će u okviru nje biti organizovano ukupno 13 prezentacija.

Direktor kompanije "Ocean atlantics" za Srbiju Aleksandar Zavišić ukazao je na važnost održavanja tog skupa, kako bi se u Srbiji radilo još više na popularizaciji pomenutih tema, a pre svega edukaciji svih učesnika na tržištu, jer je stanogradnja, kao i gradjevinarstvo uopšte "jedna od najznačajnijih privrednih grana u Srbiji".

Nakon zatišja u 2009. godini u prvoj polovini 2010. došlo je do oporavljanja tržišta nekretnina dok se u drugoj polovini 2010. očekuju veći investicioni projekti obzirom na broj dokumentacije i povećane spremnosti investitora na gradnju, istakao je direktor prodaje „CB Richard Elis“ Srbija Goran Živković.

Zoran Ćirić, predstavnik Volksbank Srbija, izjavio je da je kriza doprinela određenom pročišćenju tržišta koja podrazumeva da cena stana na istoj lokaciji ne može biti ista ako je stan izgrađen pre trideset  godina ili pre šest meseci.  Jačanju tržišta u drugoj polovini 2010. doprineće povoljniji uslovi za kreditiranje. Tako je kamata stambenih kredita od 5 do 6 odsto, a uz subvenciju države od 4 do 5,5 posto. Sve ovo je doprinelo porastu prodaje stanova od 70 odsto.

Svi učesnici prve konferencije povodom održavanja informativne platforme REBEC 2010. u junu zaključili su da su osnovni problemi u jednoj od najvažnijih privrednih grana, građevinarstvu, u Srbiji neregulisanost, needukovanost, neinformisanost.

Ovogodišnji REBEC, treći po redu, održava se u hotelu "Continetal".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar