Odobre dozvolu ako unajme njihovu firmu

Pojedini urbanisti u Leskovcu ucenjuju ljude koji žele da grade da projektovanje ili izgradnju povere njihovim ili firmama njihovih prijatelja, ako žele da dobiju dozvolu za gradnju. Ovako gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić opisuje najčešći sistem korupcije u Direkciji za urbanizam i izgradnju iUpravi za urbanizam i komunalno-stambene poslove, koje je prozvao kao najveća stecišta mita u leskovačkim javnim preduzećima i ustanovama.

Zbog sumnje u korupciju u ove dve ustanove, zaposlenim inženjerima u ponedeljak će biti oduzeti licencirani pečati i koristiće se samo pod nadzorom direktora i načelnika. To je samo, tvrdi gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, početak borbe protiv decenijske korupcije u tim institucijama, piše Blic.

- Znamo imena tih ljudi. To su oni koji, na primer, privatno obavljaju nadzore na izgradnji Gradske deponije i gasovoda, a na radnom mestu igraju igrice ili po hodnicima jure svoju klijentelu. To su oni koji imaju firme na ženino ili bratovljevo ime i građane i investitore ucenjuju da će im ubrzati dozvole samo ako im njihova žena izmalteriše kuću ili radi druge građevinske poslove. Zaključavanje pečata je samo prvi korak - kaže Kocić.

Korupcija u ove dve institucije javna je tajna, ali je teško dokaziva, tvrde njihovi direktori Novica Ilić i Jadranka Miljković.

- Za 24 godine koliko radim, niko od građana nije podneo krivičnu prijavu, ali po gradu pričaju da su saglasnosti za gradnju dobili po enormnim cenama. Tako, na primer, kažu da samo podnošenje zahteva za saglasnost košta 100 evra, a realna cena je 300-400 dinara. Znam koji ljudi imaju privatne firme preko tuđih imena, i znam ljude koji ucenjuju građane za izdavanje akta o urbanističkim uslovima i tamo gde je čista situacija. Međutim, niko neće to zvanično da prijavi - priča Miljkovićeva, nedavno imenovana načelnica Uprave za urbanizam.

Jedan od bivših direktora, koji zahteva anonimnost, ispričao je za „Blic“ kako funkcioniše takozvana građevinska mafija.

- U Direkciji za urbanizam i izgradnju, gde je zaposleno oko 35 inženjera, rade se regulacioni planovi, tako da oni unapred znaju lokacije za gradnju. Vrbuju stranku tako što joj obećavaju u kratkom roku dozvole od EPS-a, „Telekoma“ i „Vodovoda“ u zamenu za pristanak da njihove firme grade kuće ili stambene zgrade. A ako gradnja nije u pitanju, onda se traži mito za sve te dozvole. Drugi se, pak grabe za izradu projektne dokumentacije. Srediće oni stranci urbanističko-tehničke uslove, samo ako idejni i glavni projekat poveri njima. Ima i nabacivanja poslova kolegama. Ja nabacim kolegi posao, a on meni da procenat od tog posla. Za dvospratnu kuću procenat iznosi oko 2.000 evra - priča bivši direktor.

Novica Ilić će u ponedeljak zaključati pečate, a za koji dan načiniće i personalne promene na šefovskim mestima.

- Ali oni mogu da upotrebe pečate privatne firme i da se njihovo ime nigde ne pojavi. Kako onda to otkriti - pita se Ilić. Miljkovićeva je savet potražila od policije.

- Rekli su mi da samo ja imam uvid u projekte i da ih raspoređujem inženjerima. Ukoliko ima reakcija, znači da je bilo korupcije. I bilo je strašnih reakcija - priča Miljkovićeva, koja tvrdi da se sve neophodne dozvole za gradnju dobijaju za mesec dana, kod indivudalnih gradnji, a kod onih gde su potrebne republičke saglasnosti za pet meseci do godinu dana.

Leskovčanin na privremenom radu u Nemačkoj (ime poznato redakciji) bio je pre tri godine primoran da službenicima Direkcije i Uprave za urbanizam plati ukupno 10.000 evra, posle tri godine čekanja na dozvole i razne akte i saglasnosti, iako je gradio na urbanizovanoj i komunalno uređenoj lokaciji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar