Obustava subvencionisanih kredita

Odobravanje i isplata stambenih kredita uz subvenciju države privremeno su obustavljeni, kažu u Nacionalnoj korporaciji.

Građani koji su ovih dana želeli da podignu stambeni kredit uz subvenciju države bili su neprijatno iznenađeni. Naime, odobravanje i isplata ovih kredita privremeno su obustavljeni zbog, kako kažu u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, tehničkih problema. Direktor korporacije Aleksandar Jović za B92 kaže da očekuje da problem bude rešen i pre kraja meseca.

Najpovoljniji način da kupite stan u Srbiji jeste uz subvenciju države. To znači da kupac u ukupnoj ceni stana učestvuje sa 5 odsto, država 20 odsto, dok bankarski kredit pokriva preostale tri četvrtine cene.
Ova specifična državna pozajmica odobrava se sa grejs periodom od 25 godina posle čega kamata iznosi samo 0,1 odsto godišnje.
S obzirom na ovako povoljne uslove, najveći broj građana, koji još ne poseduje nijednu nekretninu, odlučuje se za ovaj vid kreditiranja.
To je pokušao i Marko Perunović iz Beograda koji je, kako kaže, skoro mesec dana prikupljao neophodna dokumenta.
"Taj dan kada sam konačno došao u banku da predam sve papire, oni su mi rekli da su im javili iz Ministarstva, iz Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, da su ta sredstva obustavljena do 1. aprila jer su ta sredstva potrošena", kaže on.
Aleksandar Jović negira da je korporacija probila budžet i kaže da je u pitanju softverski problem.
"Informacija da je došlo do obustave je delimično tačna. Nije nestalo novca, problemi su tehničke prirode. Mi smo prešli na sistem podnošenja zahteva putem portala. Imamo nekih tehničkih problema s tim u vezi. Instalirali smo dodatne kapacitete za prijem tih zahteva i ja mogu da potvrdim da ćemo možda i pre 1. aprila nastaviti sa odobravanjem kredita uz subvenciju države", kaže Jović.

Aleksandar Jović kaže da se nada da se neće ponoviti situacija u kojoj je zbog privremenog finansiranja države za vreme prošlogodišnje tehničke Vlade probijen budžet Nacionalne korporacije, a subvencionisani krediti obustavljani.
"Ovog puta su obezbeđena dodatna sredstva, nešto veća nego što je bilo prošlog puta. Imamo usvojen budžet, tako da se nadam da do toga neće doći, ali niko ne može da tvrdi... Samo zavisno od broja zahteva koji pristižu možemo da govorimo da li će to biti dovoljno ili neće. Ja sam uveren da će to biti dovoljno i da ne postoji bojazan od obustavljanja takvih kredita", dodaje on. Uprkos trenutnoj obustavi odobravanja subvencionisanih kredita, banke i dalje primaju zahteve građana.
Međutim, neki od dokumenata koji su neophodni za podnošenje kreditnog zahteva imaju veoma kratak rok zastarevanja zbog čega će građani morati ponovo da ih nabavljaju kada se odobravanje kredita uz dotaciju države nastavi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar