Obesni bankari kao uterivači dugova

Milovan M. iz Beograda preživeo je pravu torturu jer je kasnio sa ratom za stan. Zaštitnik građana Saša Janković kaže da banke nemaju pravo da prete

Milovan M. iz Beograda doživeo je da mu bankarski službenici telefonom prete i vređaju ga zato što kasni sa uplatom rate kredita za stan, uz „upozorenje" da ima jedan dan da izmiri dug ili će prodajom stana izmiriti potraživanja!

- Supruga i ja smo pre dve godine uzeli stambeni kredit od 40.000 evra, sa rokom otplate od 30 godina. Pošto mi je plata poslednjih meseci kasnila, a žena se nedavno porodila i još nije počela da prima celokupnu naknadu za porodiljsko, kasnili smo i sa uplatom rate. Doživeo sam da me službenica banke pozove i ostavi bez teksta: „Kako možete da budete tako neodgovorni, znate li da vam je rata sledećih 28 godina najvažnija stvar u životu! Snađite se, pozajmite pare, ujutru morate da izmirite dugovanja! Zašto ne promenite posao i nađete neki gde će vam biti redovnija primanja?! Želite li da pokrenemo postupak raskida ugovora, pa da sami namirimo potraživanja prodajom vašeg stana?! Imamo mi načina da zaštitimo svoje interese", urlala je - svedoči Milovan.

Spustio joj je slušalicu. Nije prošao ni minut kada je pozvala njena šefica. I ona je sasula preteći repertoar, uz poruku: „Snađite se za pare i uplatite do sutra u podne! Čućemo se sutra da proverimo! Ne uplatite li, ulazite u Kreditni biro, a to znači da će vam rata biti trajno povećana, do kraja otplate..." Pozajmio je tih nekoliko stotina evra i uplatio ih banci.

Pritužbe na bahatost bankarskih činovnika nije usamljen i ne odnosi se samo na jednu banku. Građani i ne znaju kome da se požale i pitaju da li banke na takvo ponašanje uopšte imaju pravo. Zaštitnik građana Saša Janković ističe da svako nekorektno ponašanje ljudi koji rade u bankama ili se predstavljaju da rade u njima treba prijaviti NBS jer, kako kaže, nije dozvoljeno „da bilo ko vređa bilo čije dostojanstvo, da preti ili da čini bilo šta drugo što izlazi iz uobičajenih okvira obligacionih odnosa".

- Svaka vrsta pretnje koja dolazi od službenika banke ili bilo koga drugog je nezakonita i treba je prijaviti policiji. Ako je bilo šta od kontakata koje građanin doživljava sa službenicima banaka neprijatno po građanina, to treba da prijavi NBS. Banke nisu državni organi, pa zaštitnik građana ne može da se bavi njihovim nekorektnim radom. Tek ako bi NBS propustila da reaguje, onda bi žalba na nju mogla da dođe do zaštitnika građana - objašnjava Janković.

U NBS navode da je Udruženje banaka Srbije 2007. usvojilo Kodeks profesionalnog bankarskog ponašanja, koje su prihvatile sve banke u Srbiji i kojim su utvrđeni opšti etički principi i norme profesionalnog bankarskog ponašanja, koji se odnose na zaposlene u bankama u svim njihovim poslovnim odnosima sa klijentima. Cilj donošenja Kodeksa je da se obezbede uslovi da klijent bude upoznat sa minimumom standarda dobre bankarske prakse kojih će se banke pridržavati u svome radu, „što je preduslov dobrih odnosa između banke i klijenta i njihove dobre međusobne komunikacije".

- Dakle, svaki klijent banke, koji bude u situaciji da se prema njemu zaposleni ponašaju na način koji je u suprotnosti sa napred navedenim principima, ima mogućnost i pravo da o tome obavesti banku, tako što se može obratiti službama banke za brigu o korisnicima, informativnom centru banke, a ako se opisano uznemiravanje nastavi, i najvišem rukovodstvu - ističu u NBS.

Dugalić: Istražiću takve slučajeve

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da prvi put čuje da se službenici banaka tako ophode prema klijentima, dodajući da će ispitati slučaj o kojem smo mu govorili.

- Pošto sam trenutno u inostranstvu, sve ću to da proverim kad se vratim u Beograd. Vrlo rado ću to da istražim. Pošaljite mi samo podatke o kojoj banci je reč - rekao je Dugalić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar