Novi Sad: Sprema se izgradnja 1.750 jeftinih stanova

Novi Sad, kao jedan od šest gradova u Srbiji koji su prijavili lokacije za gradnju 20.295 jeftinih stanova namenjenih pripadnicima vojske, policije i bezbednosnih službi, počeo je infrastrukturno opremanje lokacije na Jugovićevu.

Nakon usvajanja odgovarajućih planova i izrade projektno-tehničke dokumentacije, izgradnja oko 1.750 stanova u Novom Sadu mogla bi da počne sredinom ove godine, a moguće i nešto ranije.

- Grad je za ovaj specifični državni projekat dao četiri lokacije, ali pre svega zbog ekonomičnosti, najverovatnije da će sve planirane zgrade biti građene samo na lokaciji Jugovićevo - kaže direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović, koji je i član Radne grupe za izgradnju jeftinih stanova.

Za buduću izgradnju stanova, po ceni od 500 evra za kvadratni metar, Novi Sad je bio ponudio i lokacije na Sajlovu, Mišeluku i u Paragovu, ali je odabrano Jugovićevo, gde se već grade stanovi za VS, na osnovu ranijih ugovora sa Građevinskom direkcijom i Ministarstvom odbrane (MO).

- Za realizaciju ovog projekta tražili smo lokacije koje nemaju sporne parcele, u imovinsko-pravnom pogledu, što će svakako ubrzati čitav postupak - ističe Miladinović i dodaje da izgradnja može da počne tek kada bude završeno projektovanje, koje nije u nadležnosti grada.

Novi Sad je zasad jedina lokalna samouprava u republici koja je od MO dobila načelnu saglasnost za plan i program izgradnje jeftinih stanova za te tri kategorije budućih stanara.

U 34 LAMELE

Parcele na Jugovićevu, predviđena za gradnju jeftinih stanova, površine je devet hektara.

- Na tom prostoru je, po određenim urbanističkim parametrima, moguće izgraditi 34 lamele sa po 52 stana, prosečne veličine 60 kvadratnih metara, u skladu sa zahtevom Ministarstva odbrane - precizira Miladinović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar