Novi Sad:Neadekvatni propisi i reakcije nadležnih u pogledu rizičnih objekata

Na teritoriji grada postoji više od 20 napuštenih objekata i gradilišta, a kada se uračunaju i stare napuštene kuće taj broj doseže i 40. Novosađanima su zbog toga ugroženi zdravlje i bezbednost. Pojedini nesavesni građani, umesto u kontejnere, u ove objekte ubacuju smeće kroz razbijene prozore. Napuštene kuće su pune flaša, kesa sa ostacima hrane, starih tepiha, a stanari su pacovi i mačke lutalice.

U "Čistoći" kažu da ovo smeće ne mogu da uklone. Kako je reč o privatnom vlasništvu u dvorišta i takve zdrage ne smeju da ulaze ukoliko nemaju nalog nadležnih inspekcija i institucija. Zato u ove objekte, ukoliko ih nadležni ne pozovu, ne može da uđe ni "Ciklonizacija". Oni tvrde da jedino mogu da tretiraju okolne prostore protiv štetnih glodara.

- Uglavnom nas zovu ljudi koji žive pored takvih kuća. Smeće je idealan prostor za pacove, imaju hranu, imaju zaklon. Mi imamo sistem koji beleži takve objekte, pa ih redovno tretiramo – kažu u “Ciklonizaciji”.

Jedan od takvih objekata je i nikad završena zgrada u Ulici Alekse Šantića broj 59. Komunalna inspekcija je ovu zgradu obišla 9. februara. Tada je utvrđeno da vodovodne i kanalizacione instalacije u zgradi nisu povezane sa gradskom kanalizacijom. Ispred postoje šahtovi na kojima su postavljeni tehnički ispravni poklopci, ali podrumski otvori objekta nisu obezbeđeni jer to treba da učine budući stanari. Inspekcija je tada zaključila da je reč o privatnom posedu, pa nema pravnog osnova da izda rešenje da se na ovom objektu uklone sve uočene nepravilnosti.

S druge strane, Zakonom o legalizaciji propisano je da se objekti izgrađeni bez građevinske dozvole, neće rušiti do pravnosnažno okončanog postupka legalizacije. To znači da ni nadležna građevinska inspekcija u ovakvim slučajevima nema ovlašćenje da naloži uklanjanje objekata.

Kako je krajnji rok za zahtev za legalizaciju istekao 30. aprila, a dokumentacija za legalizaciju ovog objekta nepotpuna, pokrajinski ombudsman smatra da Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove Grada Novog Sada ima obavezu da odbaci nepotpuni zahtev za legalizaciju ovog objekta.

"Potrebno je da građevinska inspekcija češće proverava postoje li neobezbeđeni otvori na podrumskim i prizemnim delovima objekata. Nadležni organi trebalo bi i da sankcionišu izvođače radova koji ne preduzimaju odgovarajuće mere obezbeđivanja napuštenog objekta i njegove okoline, saobraćaja i zaštite životne sredine, a koje su predviđene Zakonom o planiranju i izgradnji", navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar