Novi parkovi umesto mega marketa

U Blokovima 62 i 63 u Novom Beogradu za koji dan biće otvorena dva nova parka. Na zemljištu koje je decenijama bilo zapušteno i neprohodno posađeni su trava i drveće, postavljeni tobogani, klackalice, ljuljaške i kućice u boji.

- Trenutno u Beogradu ne postoje lepši parkovi po sadržaju i koloritu. Verujem da će njima biti zadovoljna i deca i njihovi roditelji, bake i deke. Veoma sam zadovoljna, jer su izvođači svoj posao uradili veoma dobro - kaže Đurđica Ivančević, autorka projekta uređenja ovih parkova.
Ovo su prva dva parka koja su posle dužeg vremena uređena u Novom Beogradu. Na zemljištu na kojem su izgrađena ranije je bila predviđena izgradnja mega marketa i stambenog objekta, a sada je ta površina od oko 1,6 hektara opremljena dekorativnim klupama, žardinjerama, toboganima, ljuljaškama, penjalicama i zelenilom.
- Inicijativa je potekla od ljudi iz „Zelenila”, ali je veoma važna bila i podrška Direkcije za građevinsko zemljište, bez koje sve ovo ne bi bilo moguće - kaže Ivančević i posebno ističe zasluge Dejane Stanojević, koja se brinula o ispravnosti tehničke dokumentacije i estetskim kriterijumima, Dušice Dokić kao nadzornog organa i Tanje Ursić čije je staro idejno rešenje bilo osnov za pokretanje projekta.
U uređenje ova dva parka, koje je počelo u decembru prošle godine, uloženo je ukupno 110 miliona dinara, a ceo projekat je finansirala Direkcija za građevinsko zemljištu i izgradnju Beograda, kako piše Blic. Nosilac radova u Bloku 63 je preduzeće „Beomarking”, dok je uređenje zapuštenih površina u Bloku 62 radila kompanija „Balkangradnja”.
- Ono na čemu bi trebalo insistirati je da se u ovim parkovima postave čuvari, dnevni i noćni, jer se mobilijar često krade, uništava i pali - dodaje Ivančević.
Izgradnjom parkova u ova dva bloka Beograd je dobio i na zelenilu, jer je posađeno stotine stabala, šiblja, ruža i ostalog cveća na površini od 1.120 kvadrata. Obezbeđeni su i savremeni sistem za polivanje, a postavljeno je i osvetljenje.
- Stanovnici okolnih zgrada još ne mogu da shvate zašto im nije dozvoljen pristup, ako su radovi skoro gotovi. Razlog je tehnički prijem, na koji čekamo već mesec dana. Nadamo se da će građani imati strpljenja i razumevanja - kaže Ivančević.

„Divlja” kuća u parku
Park u Bloku 62 neće, za sada, biti ceo uređen nego samo njegov veći deo. Problem predstavlja baraka koja je pre više od deceniju podignuta na ovom zemljištu. U toku je spor sa njenim vlasnikom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar