NKOSK: Oko 4.000 kredita u 2008.

NKOSK će u 2008. godini moći da odobri više od 4.000 stambenih zajmova, kaže direktor korporacije Aleksandar Jović.

Direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) Aleksandar Jović izjavio je da će ta korporacija sa 3,5 milijardi dinara, koliko je Vlada Srbije odobrila iz budžeta, u 2008. godini moći da odobri više od 4.000 stambenih zajmova.

Napominjući da će korporacija od danas početi sa odobravanjem stambenih kredita uz subvenciju države, posle pauze zbog novogodišnjih praznika, Jović je precizirao da će od te sume milijarda dinara biti namenjena stambenim kreditima pripadnika Vojske Srbije, a 2,5 milijarde za ostale građane.

"Pretpostavljam da, ukoliko nešto nedostane da Ministarstvo finansija ima mogućnost da rebalansom budžeta predvidi neka dodatna sredstva", kazao je Jović.

On je objasnio da je 3,5 milijardi dinara otprilike moguće odobriti skoro sve zahteve koji budu pristigli u nacionalnu korpaciju, u ovoj godini, imajući u vidu dinamiku kojom su prošle godine ta sredstva trošena tokom 2007. godine. Podsetio je da je prošle godine odobreno nešto više od 4.000 stambenih kredita, sa subvencijom države, za mlađe od 45 godina.

Prema Jovićevoj oceni, interesovanje za stambene kredite uz subvenciju države prvih dana januara je na nivou prošlogodišnjeg proseka, a razlog zašto nije veći interes treba tražiti u tome što su mnogi još na zimskim odmorima.

"Dnevno se podnosi između 70 i 80 zahteva za kredite uz subvenciju države, a od toga je jedna trećina, 25 do 30 odsto se odnosi na kredite sa subvencijom", naveo je on.

Na pitanje dokle se stiglo sa planom za izdavanje državnih hipotekarnih obveznica za povećanje kapitala NKOSK, Jović je odgovorio da još uvek nema zvaničnog odgovora Ministarstva finansija ni Vlade Srbije za takav postupak, ali je NKOSK spreman za taj posao.

Jović je istakao veliki interes banaka za kupovinu i trgovanje hipotekarnim obveznicama, imajući u vidu mere Narodne banke Srbije kojom se ograničeva ukupan obim plasmana stanovništvu na koeficijent 1,5, u odnosu kapital koje banke imaju, tako da bi vrlo rado plasirale kapital likvidne hartije od vrednosti, kao što su hipotekarne obveznice.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar