Nepovoljnije subvencije za stan

Građani koji su 2010. konkurisali za subvencije za stambene kredite, a nisu dobili novac, ove godine moraće da pristanu na nepovoljnije uslove.

Država je naime ove godine odlučila da smanji svoje učešće u kreditu sa 20 na 15 odsto, što povećava učešće građana sa pet na deset odsto. Takođe, i da ne plaća kamatu za svakog klijenta do 31. oktobra 2012. godine, što poskupljuje otplatu za nekoliko hiljada evra.

Program subvencionisanja stambenih kredita postoji već nekoliko godina, ali večiti problem ostaje veliki raskorak između količine novca opredeljenog za subvencije i daleko većeg broja upućenih zahteva.

S obzirom da je država ove godine znatno pooštrila uslove, u nebranom grožđu su se našli svi oni koji su podneli zahteve u prošloj godini a nisu dobili novac. U bankama im ovih dana pričaju da će za njih važiti novi uslovi jer je tako odredila država.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) nije htela da saopšti koliko je ovih slučajeva, niti je objasnila zašto se u slučajevima gde su zahtevi već podneti uredba Vlade primenjuje retroaktvino.

Novac za subvencije u prošloj godini potrošen ranije, ali se postavlja pitanje zašto država nije odredila mehanizme za ovakve granične slučajeve. Trebalo bi, na primer, da postoji rok do kog se primaju zahtevi za subvencije, i sve bi bilo jasnije.

U Ministarstvu ekonomije kažu da su i ove godine uspeli da obezbede novac za subvencionisanje stambenih kredita, a da o tehničkim detaljima brine NKOSK. U ovoj instituciji ne znaju koliko je zahteva koji su podneti prošle godine, a moraće da budu prebačeni u ovu godinu.

“Svi zahtevi koji su primljeni u NKOSK do kraja 2010. obrađeni su i odobreni u okviru sredstava predviđenih uredbom. Iz tehničkih razloga, kao što su upis hipoteke pre isplate kredita, realizacija manjeg broja zajmova koji su odobreni krajem prošle godine odlaže se za početak 2011. godine, a u skladu sa uredbom Vlade Srbije”, kažu u NKOSK.

Postoji određen broj zahteva, dodaju, koji nisu bili u mogućnosti da preuzmu od banaka, a jedini razlog jeste nedostatak sredstava u prošlogodišnjem budžetu.

"Uzevši u obzir da su do kraja 2010. već preuzete obaveze do nivoa odobrenih sredstava iz te godine, predlažemo korisnicima koji su predali zahteve bankama, a NKOSK zbog limitiranog iznosa iz uredbe za prošlu godinu nije bila u situaciji da ih odobri, da obnove svoje zahteve i u skladu sa uredbom za 2011. godinu podnesu nove", navode u NKOSK.

Izvesno je, ako se tako nešto može reći posle ovog odgovora, da će oni koji nisu dobili novac morati da podnesu novi zahtev, po novim uslovima. Iako je „Blic” tražio da ove odgovore pojasne, jer su zbunjujući, u NKOSK su ostali pri onome što su rekli.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar