Nepovoljna kupovina na lizing

Uz postojeće poreske propise, kupovina stanova na lizing neće biti povoljna za građane, smatraju lizing kompanije. U resornom ministarstvu razišljaju o ukidanju PDV-a na lizing naknadu.

U Srbiji će, za nekoliko meseci, na lizing moći da se kupuju stanovi, proizvodne hale i druge nepokretnosti. Izmene Zakona o lizingu poslanici bi trebalo da usvoje najkasnije početkom marta.

Posle izmena zakona, lizing kuće će imati više posla, jer će moći da se bave i prodajom nekretnina.

"I stanovi će moći da se kupe na lizing, što bi trebalo da poveća konkurenciju i obori cenu kvadrata", pošto, za razliku od kredita, kod lizinga nije potrebno učešće, kažu u Ministarstvu finansija.

Savetnik ministarke finansija Vladan Manić navodi da kod stambenih kredita postoji osiguranje kod Nacionalne korporacije koje plaća krajnji korisnik koji dolazi da podigne kredit.

"Kod finansijskog lizinga ne postoji nijedna takva stvar. Kada je u pitanju porez na imovinu s obzirom na to da korisnici lizinga nisu vlasnici te nepokretnosti, oni i ne plaćaju porez na imovinu", kaže Manić.

Međutim, upravo zbog važećih poreza, lizing kompanije kažu da neće biti konkurencija bankama za kreditiranje građana.

Vladimir Vuković iz "Inteza lizinga" smatra da će lizing industrija ponuditi usluge privredi, a tek u drugom periodu će u većem obimu biti dostupno građanima.

"Ukoliko ste fizičko lice, ako je kamata sedam ili osam odsto, u lizingu plaćate i dodatnih 18 odsto poreza. Ne vidim kako možemo biti povoljniji u ovom momentu za fizička lica", kaže Vladimir Vuković.

"U Evropi je prošle godine, 24,5 milijardi evra finansirano nekretnina putem lizinga. Pored stanova koji su manji deo, eliki procenat finansiranja nepokretnosti se odnosi na privredu, industrijske objekte, šoping molove, proizvodne hale", objašnjava Petar Gavranović iz Asocijacije lizing kompanija.

U resornom ministarstvu razišljaju o ukidanju PDV-a na lizing naknadu, ali ne žure. Vremena imaju bar dok lizing kompanije ne krenu u posao sa nekretninama, tačnije dok ne obezbede pet miliona evra početnog kapitala.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar