Najtraženiji stambeni krediti

Raste kreditna zaduženost i privrede i građana. Poslednjeg dana prošlog meseca ukupni dug iznosio je 1.460 milijardi dinara, što je za 1,9 odsto više nego u januaru. Primetno je i da posle zatišja ponovo raste kašnjenje firmi u izmirivanju obaveza prema bankama, dok se kod stanovništva taj procenat ne menja. Krediti preduzećima, prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, u februaru povećani su za 1,6 odsto, dok su preduzetnici svoja zaduženja povećali za 0,4 odsto.

- Građani su u februaru bili zaduženi u iznosu od 412,8 milijardi dinara, što je za 2,7 odsto više nego na kraju januara. Najveći dug u od 229,9 milijardi dinara je po osnovu stambenih kredita i pozajmica za adaptaciju - rekao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
Potrošački krediti su povećani za 1,9 odsto i iznosili su 27,5 milijardu dinara, dok su gotovinske pozajmice u vrednosti 98,8 milijardi dinara veće za 1,5 odsto. Za 0,6 odsto povećani su zajmovi poljoprivredi i iznosili su 22 milijarde dinara. Posle zatišja u januaru povećano je kašnjenje preduzeća u otplati kredita sa 8,5 odsto na 8,8 odsto od ukupnog broja te vrste pozajmica. Preduzetnici su za 0,6 odsto povećali iznos pozajmica koje ne vraćaju u predviđenom roku i njihovo učešće je 8,8 odsto.
- Smanjenje obavezne rezerve koje banke drže na računu Narodne banke Srbije može tek u 2011. godini da utiče na povećanje ukupnog obima kredita u Srbiji - rekao je Dugalić i dodao da je takvu meru centralna banka trebalo da primeni još pre dve godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar