Najskuplje lokacije na svetu

I danas, kad cene nekretnina padaju širom sveta, agencije sprovode istraživanja o najskupljim lokacijama. Tako je ono "Velt Baletina" (Wealth Bulletin) pokazalo da broj jedan na top-listi najskupljih ulica suvereno drži Avenija princeze Grejs u Monaku

Tamo kvadrat nekretnine košta 120.000 dolara, za razliku od prošle godine, kad je njegova cena bila 190.000. Lokalni trgovci nekretninama, uprkos i dalje najskupljim kvadratima na svetu, žale se kako je vrednost pala za 25 odsto, ali ih teši veliko interesovanje bogatih Rusa koje ni u jeku krize ne jenjava. Druga najskuplja ulica je Chemin de Saint-Hospice u Kap Feratu na jugu Francuske. Tamo najvrednije nekretnine koštaju 100.000 dolara po kvadratu, ali ih je vrlo malo. Trenutno je, zapravo, samo jedna na prodaju, ali agenti kažu da već imaju kupca.

Peta avenija u Njujorku, sa 72.000 dolara po kvadratu, u odnosu na prve dve lokacije čini se jeftinom. Prodavci nekretnina kažu da im je cena znatno snižena, pa vlasnici i ne žele da ih prodaju jer su svesni gubitka. Za kuću u Kensington Palas Gardensu u Londonu potrebno je izdvojiti 65.000 dolara po kvadratu. Ulica u kojoj je istoimena palata i nekoliko ambasada i danas izaziva velik interes klijenata, pa su tako čak dva objekta prodata tokom ove godine, uprkos recesiji. Na petom mestu je Avenija Montanj u Parizu, gde kvadrat košta 54.000 dolara. U blizini su Jelisejska palata i službena rezidencija predsednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy).

Via Suvreta u Sent Moricu zauzela je šesto mesto, a zanimljiva je po tome što je to jedina ulica u kojoj su u poslednjoj godini cene rasle, i to za čak 18 odsto, na prosečnih 45.000 dolara po kvadratu. Razlog rastu, kažu lokalni agenti, mogla bi da bude činjenica da u Švajcarskoj nisu rasli porezi na bogatstvo, čemu u prilog ide i mali rast cena nekretnina i u okolini Ženeve ili Ciriha. Na sedmom mestu je Via Romacino u Porto Ćervu na Sardiniji, gde kvadrat košta 42.000 dolara. Ova ulica poznata je kao mesto odmora za imućne Italijane, ali i za ruske milionere. Tako je vlasnik Arsenala, Ališer Usmanov tamo kupio osam kuća, što u ulici, što u neposrednoj blizini.

Severn Roud u Hong Kongu s prošlogodišnjeg drugog pao je na osmo mesto. Na tom, prilično nesigurnom tržištu nekretnina cene su za godinu dana pale sa 121.000 na svega 40.000 dolara po kvadratu. Sledi Ulica Ostozhenka u Moskvi, gde kvadrat košta 35.000 dolara. Prošle godine ta ulica je bila na šestom mestu, ali je i dalje vrlo privlačna ruskim bogatašima. Na 10. mestu je Volsli Roud u Point Pajperu u Australiji, gde su nekretnine uspele da zadrže vrednost uprkos globalnoj krizi. Iako je, prema rečima agenata, ponuda nešto manja, vrednost kvadrata i dalje je 28.000 dolara, što tu lokaciju čini najskupljom na kontinentu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar