Najsiromašniji neće plaćati ni kamatu

Banke su predložile da grejs period za otplatu kredita traje od šest meseci do dve godine, a tokom njegovog trajanja plaća se samo kamata.

Takođe, predloženo je i da građani koji su ostali bez posla, tokom grejs perioda ne plaćaju ni kamatu ni glavnicu. S druge strane, banke su predložile i da se njima smanji obavezna rezerva, dok bi Nacionalna korporacija za osiguranje kredita trebalo da uradi anekse ugovora kojima bi osiguranje kredita produžili za period koliko traje grejs.

- U ovaj program uključene su sve vrste stambenih pozajmica, a u njega ne ulaze dugovanja po osnovu kartica, kao ni tekućih računa. Grejs period ne može da se koristi ni za subvencionisane keš kredite, kao ni za potrošačke kredite - saznajemo u bankarskim krugovima.

Premijer Srbije Mirko Cvetković naveo je juče da je program za reprogramiranje kredita građana već napravljen i da će biti predstavljen sledeće nedelje. On je naveo da su banke preko Udruženja banaka Srbije dostavile vladi svoj predlog, koji je trenutno na razmatranju u Narodnoj banci Srbije i Ministarstvu finansija.

- NBS trenutno razmatra deo koji ona treba da uradi, a Ministarstvo finansija deo oko osiguranja kredita. Iako banke neće biti formalno obavezne da prihvate taj program, sve velike banke u Srbiji obavezale su se da će ga poštovati - kazao je Cvetković, i istakao da je model reprogramiranja kredita jako povoljan za građane.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar