Mnogo košta i jeftina legalizacija

prkos pojednostavljenom postupku legalizacije objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, velik posao očekuje ne samo lokalne samouprave nego i druge službe, kao što su, na primer,

geodetske firme, jer se radi o ogromnoj brojci od čak ukupno oko 790.000 podnetih zahteva. Predsednik Stalne konferencije gradova i opština u Srbiji Saša Paunović izrazio je sumnju da će Republički geodetski zavod uspeti brzo da obradi sve podatke, a smatra da problem može nastati i u opštinama koje nemaju dovoljan broj geodeta.
Paunović kaže da u nekim opštinama postojeće geodetske firme mogu da snime svega 10 do 15 odsto nelegalnih objekata za godinu dana. Da bi se, između ostalog, ubrzao i posao geodetskog snimanja, građanima je omogućeno da s nekim opštinama potpišu ugovor o prikupljanju dokumentacije, a one će, shodno broju zahteva, pronaći i angažovati stručne timove, pa tako i geodete, koji će završiti posao umesto građana.
Paunović objašnjava da će se na osnovu broja potpisanih predugovora znati koliko je novca iz opštinskih budžeta potrebno za taj postupak. Nakon toga sledi raspisivanje javnih nabavki za izbor geodetske organizacije i projektanata, a na kraju se s građanima potpisuje ugovor.
Građani koji su već ušli u proces legalizacije kažu da su platili masne pare za dokumentaciju, od 50.000 do 70.000 dinara. Novi model nudi niže cene, samo što ne obavezuje sve gradove i opštine da to rade za račun svojih građana, već je sve na bazi dobre volje, odnosno finansijskih mogućnosti. Jer, građani u tom slučaju račune plaćaju na rate kroz dve do četiri godine. Sasvim je izvesno da veći gradovi, gde ima mnogo zahteva za legalizaciju, ne podržavaju ovaj model pomoći građanima. U Beogradu je, na primer, podneto oko 185.000 zahteva za legalizaciju, u Novom Sadu više od 37.000... međutim, neki su dovoljno dobro organizovani, tako da građani ne moraju da šetaju od šaltera do šaltera, ali nemaju ni mogućnost plaćanja neophodne dokumentacije na rate.
Ko god do 30. juna sledeće godine ne uđe u proces legalizacije, dakle, ne sklopi ugovor s opštinom ili direkcijom za građevinsko zemljište, plaćaće legalizaciju po punoj ceni – i za dokumentaciju i naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, koja je sada za objekte do 100 kvadrata i četiri člana domaćinstva gotovo besplatna jer se plaća samo 1 procenat od pune cene. Građani koji do 11. marta prošle godine nisu prijavili svoje nelegalno izgrađene građevine ne mogu računati na njihovu legalizaciju po novom Zakonu o planiranju i izgradnji.
R. Dautović

Za snimak 14.500 dinara

Građani koji se opredele za to da im opština prikuplja dokumentaciju najpre će s njom potpisati predugovor u kojem će biti navedene i okvirne cene, kako za geodetsko snimanje, tako i za izradu tehničke dokumentacije. Sam geodetski snimak koštaće oko 14.500 dinara za objekte do 100 kvadrata, a svaki kvadrat više naplaćuje se po 79,87 dinara. Izrada tehničke dokumentacije košta evro po kvadratu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar