Manje papira za više kvadrata

Usvajanjem novog zakona o planiranju i izgradnji procedure oko izdavanja dozvola za izgradnju biće prepolovljene, obećavaju u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja. To će biti i najznačajnija novina novog zakona, koji bi, smatraju stručnjaci, uz još neke promene trebalo da pospeši građevinarstvo i investicije, ali i smanji korupciju u ovoj oblasti.

Umesto podnošenja zahteva za mnogobrojne akte, odobrenja i saglasnosti, odnosno postupka koji bi ponekad trajao godinama, investitor koji bude želeo da gradi u Beogradu, usvajanjem novog zakona, proćiće kroz samo dve faze. Za početak gradnje biće mu potrebna lokacijska i građevinska dozvola, kako piše Blic.
- Za dobijanje lokacijske dozvole biće potreban samo dokaz da je podnosilac zahteva vlasnik tog zemljišta, odnosno da ima pravo korišćenja. Odmah nakon toga investitor može da angažuje projektanta koji će uraditi glavni projekat. Ukoliko on bude u skladu sa svim propisanim uslovima, građevinska dozvola mora da mu bude odobrena u roku od 15 dana. Naravno, ukoliko bude imao potrebnu dokumentaciju. Nacrt ovog zakona ne predviđa izradu idejnog projekta, koji trenutno znatno usporava proceduru i košta investitore ­ kaže Aleksandra Damnjanović Petrović, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja.

NADLEŽNOSTI I ADMINISTRACIJA
Usvajanjem ovog zakona gradovi i opštine biće u obavezi da donesu dva obavezna plana. Prvi je prostorni plan jedinice lokalne samouprave, a drugi je plan generalne regulacije i bez njih lokacijske dozvole neće moći da se dobiju.
- Lokalne samouprave imaće 24 meseca da donesu plan generalne regulacije, a za prostorni plan biće im dat rok od 18 meseci od stupanja na snagu novog zakona. Ukoliko to ne urade skupštine opština biće raspuštene ­ kaže naša sagovornica.
Usvajanjem ovog zakona, Sekretarijat za urbanizam više neće imati nadležnost da proverava tehničke karakteristike projekta. Taj posao biće poveren licenciranim projektantima i vršiocima tehničke kontrole, a na službenicima u Sekretarijatu biće samo da provere da li su ispoštovani urbanistički parametri. Ukoliko se kasnije utvrdi da projektanti nisu svoj posao uradili u skladu sa zakonom, odnosno da objekti nisu izgrađeni prema važećim propisima, sledi ima kazna i do godinu dana zatvora.
Novim zakonom predviđeno je i da se ukine naknada za korišćenje građevinskog zemljišta i da bude integrisana u porez na imovinu.

MNOGO PREDLOGA I PRIMEDBI
Više od tri meseca traju javne rasprave na temu Nacrta novog zakona o planiranju i izgradnji. U Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja stiglo je mnogo predloga i primedbi, od kojih je dosta i prihvaćeno, dok će se o nekima još razgovarati.
Još se ne zna da li će biti prihvaćen prigovor investitora koji se žale na odredbu kojom je predviđeno da dozvole za zgrade koje će premašiti visinu od 50 metara izdaje Ministarstvo za prostorno planiranje, jer se, navodno, veliki investitori žale na saradnju sa gradskim institucijama.
- To nije rešenje. Procedura će se samo još više iskomplikovati. Ako želite da iskorenite korupciju, onda ćete da propišete drakonske kazne za one koji ne rade po zakonu, a ne da prebacujete nadležnost na Ministarstvo koje nije obučeno za ovaj posao ­ rekao je Dragan Kopčalić na okruglom stolu posvećenom ovom zakonu u organizaciji Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj.
Građevinsko zemljište u javnoj svojini a na kome je korisnik jedinica lokalne samouprave,po novom zakonu neće moći da se koristiti kao osnivački ulog u privrednim društvima sa privatnim kapitalom. U Ministarstvo kažu da su opštine to pravo do sada zloupotrebljavale i da su često imale samo minimalne koristi, a investitori kažu da će time biti sprečeno privatno i javno partnerstvo.
- Privatno ­ javno partnerstvo je model, koji u svetu daje izuzetno dobre rezultate i veoma je popularan. Ovom odredbom ćemo se samo udaljiti od njega ­ rekla je na istom skupu Ivana Veselinović, predsednica kompanije „Luka Beograd”.
Privrednici nisu sigurni ni koliko je dobra sankcija za lokalne samouprave ukoliko ne donesu planove na vreme jer, kako kažu, investitorima to neće koristiti. Mnogo više vremena će se izgubiti na izbore i smenu lokalnih vlasti.
Ovaj nacrt zakona trebalo bi da se nađe pred Vladom Srbije tokom ove nedelje i očekuje se da će biti pozitivno ocenjen.

Denacionalizacija
Nacrtom novog zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je i privatno vlasništvo, ali samo kod onih korisnika zemljišta koji su zaključno sa 31. decembrom bili njegovi vlasnici, a kasnije im je to pravo bilo oduzeto. Ni ovim predlogom zakona nije omogućena prodaja gradskog građevinskog zemljišta, već samo davanje u zakup.

Prodaja prava korišćenja
Investitor koji je započeo gradnju na određenoj lokaciji, po novom zakonu, moći će da svoje pravo korišćenja zemljišta proda nekom drugom. Ukoliko se ovaj zakon usvoji, da bi plac ustupio biće dovoljno da ima građevinsku dozvolu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar