Mali stan, velika muka

UPRKOS povoljnom subvencionisanju kamata za stambene kredite, Beograđani teško dolaze do stanova. Ponuda nekretnina od oko 50 kvadrata je oskudna, a prosečna porodica sa kreditom od 50.000 evra može da "cilja" uglavnom na obod prestonice. Veliki broj malih stanova bude prodat još u izgradnji, što ne pruža uslove za pomoć države, a u ponudi ostaju oni koji su veliki ili nefunkcionalni.
Stručnjaci procenjuju da se na tržištu u prestonici nalazi manje od 500 jednosobnih i dvosobnih stanova. Potrebe kupaca premašuju izgradnju, koja je usporena na gotovo 70 odsto gradilišta u Beogradu.
- Teško je danas pronaći jednoiposobne ili dvosobne stanove po ceni od 50.000 evra - kaže Milić Đoković, vlasnik agencije za promet nekretnina "Old rojal sistem". - Cena od 1.000 evra po kvadratu postiže se samo u Krnjači, Ovči, Borči, Petlovom brdu, Zemun polju, Slancima i drugim naseljima na dvadesetak kilometara od centra. Povoljna je i novogradnja u Mirijevu i gronjim delovima Voždovca ka Kumodražu, gde kvadrat najčešće košta od 1.200 do 1.300 evra.

U Rakovici i na Vidikovačkoj padini stan se može kupiti za oko 1.100 evra po metru kvadratnom, kada zgrada ima svu neophodnu dokumentaciju. Stan u centralnim gradskim opštinama, ipak, ne može se kupiti za manje od 1.600 evra po kvadratu, što prelazi granice prosečnih kredita.
Prema Đokovićevim rečima, subvencionisanjem kamata nastala je pometnja na tržištu. Budući kupci su srećni zbog olakšica, ali im je veoma teško da nađu odgovarajući stan.
- Investitorima se isplati da zidaju veće stanove zbog broja parking mesta u garažama, jer je odnos jedan prema jedan - objašnjava Đoković. - Kada ima više stanova u zgradi, to povećava cenu izgradnje garaža. S druge strane, ostaju stanovi od pedesetak kvadrata koji imaju samo jednu prostoriju, pa ne mogu da zadovolje potrebe.
Iako u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita smatraju da će subvencionisanje podstaći gradnju, naš sagovornik kaže da je neophodno sniziti stepen završenosti.
- U ovom trenutku treba dati povoljnost za kupovinu stanova koji su još "u zemlji" - smatra Đoković. - Da bi sadašnje subvencije bile odobrene, zgrada mora da bude završena 80 odsto. Ove povoljnosti za kupce ne pomažu i investitorima.

NEPROMENJENO
PREMA rečima Milića Đokovića, subvencionisanje kamata nije uticalo na promenu cena nekretnina.
- Ovaj potez države ne tiče se starih stanova, a malo je i oživeo tržište - kaže naš sagovorinik. - Pad cena se primeti u odnosu na prošlu godinu, kada je kvadrat u Beogradu zavisno od lokacije pojeftinio od pet do 15 odsto. Najviše je pala cena u delovima Novog Beograda oko "Beogradske arene" i blokovima.

BROJKE
500 jednosobnih i dvosobnih stanova na tržištu
1.600 evra košta kvadrat u centralnim opštinama

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar