Legalizacija: Novi rok za popuste

Rok za važenje popusta od 99 i 60 odsto za legalizaciju bespravno sazidanih objekata biće produžen za još godinu dana, tačnije do 30. juna 2013. godine. Ovo je predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koji će Ministarstvo za prostorno planiranje u utorak dostaviti Vladi Srbije.

Kabinet Mirka Cvetkovića trebalo bi već ove ili naredne nedelje da usvoji predlog i uputi ga u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Prema najavama u Zakonu će biti promenjena samo jedna stavka, a to je godina, pa će umesto do 30. juna ove, popusti važiti do 30. juna naredne godine.

Od 5. aprila prošle godine, kada su izmenama Zakona o planiranju i izgradnji pojednostavljene procedure i omogućeni astronomski popusti, proces legalizacije je ubrzan. Prema podacima lokalnih samouprava, koji pristižu u Ministarstvo, evidentno je da je povećan broj rešenih predmeta, odnosno više je objekata legalizovano za proteklih godinu dana nego u prethodnoj deceniji. Kada pristignu svi podaci iz opština i gradova, Ministarstvo će objaviti tačan broj legalizovanih zdanja u Srbiji od ukupno oko 780.000 podnetih zahteva. Ali sigurno je da do 30. juna ove godine mnogi građani neće moći da završe postupak legalizacije i zato Ministarstvo i predlaže produženje roka za važenje popusta kako bi svi do tapija došli pod istim uslovima.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji i Pravilniku o legalizaciji, za legalizaciju objekta do 100 kvadrata (25 kvadrata po članu domaćinstva) četvoročlana porodica ima pravo na popust od 99 odsto, ako ispunjava socijalne uslove. Za narednih 100 kvadrata umanjenje iznosi 60 odsto, na koliko je smanjena naknada za vlasnike objekata do 100 kvadrata, koji nisu ispunili socijalne uslove.

PRAVO NA DOZVOLU

Objekti, koji su bez građevinske dozvole sazidani do 11. septembra 2009. godine odnosno do stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, mogu da budu legalizovani, ako su vlasnici u zakonskom roku podneli zahtev, a to je bio 11. mart 2010. godine. Novog roka za podnošenje zahteva za legalizaciju nema, niti će ga biti. - ističu iz ministarstva za prostorno planiranje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar