Legalizacija na više rata

Mnoge opštine u Srbiji uvode olakšice za vlasnike divlje gradnje koji žele da legalizuje svoje objekte. Između ostalog, neke od njih odlučile su da građanima omoguće da dug otplaćuju na rate.

Broj objekata prijavljenih za legalizaciju premašio je sva očekivanja nadležnih službi, pa ih prema konačnom obračunu u Srbiji ima 536.000, kaže za "Vesti" Aleksandra Damjanović-Petrović, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja.

Sve opštine su dobro organizovane i već su vlasnicima prijavljenih objekata počele da šalju zahteve za dopunu dokumentacije. Novina je i da je veliki broj opština dozvolio plaćanje legalizacije u ratama.

- Neke opštine su samoinicijativno rešile da vlasnicima nelegalnih objekata omoguće da dug otplaćuju parcijalno, pa čak i na 60 rata. To, međutim, nije slučaj sa svim opštinama, pa bi vlasnici objekata kod nadležnih trebalo da se raspitaju o ovoj mogućnosti - kaže Aleksandra Damjanović-Petrović.

Zakonom je predviđen i popust od 60 odsto na objekte čija površina nije veća od 100 metara kvadratnih. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić nedavno je rekao da je uveden popust od 50 odsto i za objekte do 300 kvadrata, ali pomoćnik ministra kaže da je to slučaj samo u nekim opštinama.

- Pojedine opštine, u kojima je mali broj kuća s manje od 100 kvadrata, samoinicijativno su odlučile da građanima koji imaju velike objekte izađu u susret i daju im popust.

Vlasnici velikih kuća, ipak, trebalo bi da se raspitaju u opštini u kojoj se njihov objekat nalazi da li imaju pravo na popust - kaže Damjanović-Petrović.

Opštine imaju rok od 60 dana da svima koji su prijavili objekte za legalizaciju uruče zahtev za kompletiranje dokumentacije. Nakon toga, vlasnici divlje gradnje takođe imaju 60 dana da sve papire predaju nadležnim opštinskim službama. Ukoliko to ne urade u predviđenom roku, prijava za legalizaciju smatraće se nepotpunom, pa će se na ove objekte plaćati višestruko veći porez, a postoji i mogućnost rušenja.

Građevinsku dozvolu neće moći da dobiju objekti koji su napravljeni u zoni zaštite kulturnog i privrednog dobra, na javnim površinama planiranim za izgradnju javnih objekata, oni čija je namena u suprotnosti s pretežnom namenom u toj zoni, koji se nalaze na klizištima ili močvarnom tlu i ako su nepropisno udaljeni od susednog objekta ili im je visina veća od propisane.

Potrebna dokumentacija

Uz zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole u postupku legalizacije porodičnih stambenih objekata površine do 100 metara kvadratnih dostavlja se:

- dokaz o pravu svojine, dokaz o pravu zakupa na građevinskom zemljištu i dokaz o pravu svojine na objekat;
- fotografija objekta;
- tehnički izveštaj o stanju objekta, instalacija, infrastrukturna mreža i spoljnog uređenja koji sadrži geodetski snimak objekta na kopiji plana parcele;
- administrativna taksa.

Dodatne informacije u vezi s legalizacijom poslovnih i proizvodnih, kao i pomoćnih objekata i onih građenih iz sredstava Republike Srbije, autonomne pokrajine ili lokalne samouprave mogu se dobiti na adresi http://www.legalizujte.rs/potrebna-dokumentacija.html.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar