Legalizacija na jednom mestu

LEGALIZACIJA svih objekata na teritoriji Beograda iz ruku opštinskih uprava prelazi u nadležnost grada. Ovo je jedna od ključnih novina koje donose u ponedeljak usvojene izmene Statuta. Do sada su se opštine bavile legalizacijom objekata do 800 kvadratnih matara, a ubuduće će to raditi gradski Sekretarijat za legalizaciju.
Gradske opštine imaju rok od tri meseca da sve svoje predmete prebace novoosnovanom sekretarijatu, a za sedam prigradskih taj rok je godinu dana.
Opozicija je smatrala da ova odluka nije dobra, jer će centralizovanje procesa legalizacije "usporiti ceo posao".
- Kada se u sekretarijat slije 200.000 predmeta to će zagušiti njihovu obradu - sumnjičav je Andreja Mladenović iz DSS. - Oni čiji predmeti budu završeni do 31. decembra ove godine imaće 50 odsto popusta na cenu legalizacije. Kada imate ovako ogromnu količinu predmeta, koji će imati prioritet da prvi budu obrađivani? Svima je jasno da će neki na red doći tek za dve godine i tako ostati bez mogućnosti da dobiju popust. Oni nisu krivi što je administracija prolongirala legalizaciju njihovih objekata. Time se otvara prostor za korupciju.
Mladenović preporučuje građanima da traže da baš njihov predmet bude prioritet. Dejan Ranđić, šef odborničke grupe LDP, odgovara da će centralizovanje legalizacije omogućiti da ona bude brža i efikasnija.
- Među prvim predmetima će se obrađivati oni koji budu najkompletniji. Dakle bitno je da ljudi na vreme reaguju i dostave svu potrebnu dokumentaciju - objašnjava Ranđić.

- Mnogo će biti lakše sve to obavljati na jednom, umesto na 18 mesta.
Izmenom Statuta grad od opština preuzima i inspekcijski nadzor za izgradnju i rekonstrukciju objekata do 800 kvadrata. Takođe, umesto opština on će ubuduće davati u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini i obračunavati naknadu za njegovo uređenje. Za ulice i druge objekte komunalne infrastrukture na području deset centralnih opština građevinske dozvole izdavaće grad, a prigradske opštine za objekte na svom području. Ista situacija biće i kod izdavanja lokacijskih dozvola.

RUKOVODIOCI
SKUPŠTINA grada imenovala je Božicu Novaković za direktora Doma zdravlja "Novi Beograd", koja je do sada bila v. d. Član odbora Sajma knjiga više nije Anđelko Trpković, već Snežana Miljanić, novi generalni direktor Beogradskog sajma. Modna kreatorka Dragana Ognjenović, na lični zahtev, više nije direktor Beogradskog letnjeg festivala, a umesto nje imenovan je Nebojša Babić.

RADIKALI
NOVI raskoli tresu Srpsku radikalnu stranku. Skupština grada u utorak bi trebalo da, na zahtev ove partije, razreši njene odbornike Dušana Radakovića, Filipa Vukajlovića, Sašu Nebrigića i Rašu Vučinića. Kako smo saznali, oni su se sukobili sa partijskim kolegama na višim funkcijama, pa će ostati bez odborničkog mandata.

KOMUNALNA POLICIJA
GRAD je u ponedeljak osnovao i novu službu - komunalnu policiju. Ona će brojati 320 policajaca. Kako je objasnio predsednih Skupštine Aleksandar Antić, sledeći korak je raspisivanje konkursa za prijem zaposlenih i kupovina opreme, a komunalni policajci bi trebalo na jesen da se pojave na ulicama.
Njihova nadležnost biće da vode računa o komunalnom redu u gradu i spreče zagađivanje okoline, prejaku buku iz kafića, prodaju robe na ulici, stavranje deponija, nepropisno parkiranje... U određenim situacijama, ako su napadnuti ili je počinilac prekršaja agresivan, moći će da primene i silu. Napad na njih tretiraće se kao napad na službeno lice.
Njihova uniforma biće teget boje i modernog kroja. Nosiće šapku sa grbom Beograda, a na rukavima i grudima imaće natpis - komunalna policija. Devojke će moći da biraju hoće li nositi pantalone ili suknje.
Vozila i brodovi ove službe biće bele boje, takođe sa grbom Beograda i natpisom komunalna policija. Imaće rotaciona svetla i radio-uređaje. Svaki komunalni policajac zadužiće opremu poput pištaljke, baterijske lampe, foto i video opreme, detektora metala...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar