Legalizacija kuća najveći izazov

Najveći problem opštine Zemun je više od 20.000 objekata koji se nalaze u procesu legalizacije, i u ovoj oceni složni su i predstavnici aktuelne opštinske vlasti ali i opozicije. I jedni i drugi smatraju da će novi zakon o planiranju i izgradnji u velikoj meri pomoći u rešavanju ovog problema.

Prema mišljenju dojučerašnjeg predsednika Privremenog veća opštine Zemun Zdravka Stankovića, novim zakonom o planiranju i izgradnji, i amandmanom gradskih vlasti da se omogući legalizacija objekata izgrađenih i posle 2003. godine, ovaj problem bi mogao da bude rešen, piše Blic.

- Opština je do sada praktično bila nemoćna ali, ukoliko ovaj predlog bude usvojen, to više neće biti slučaj - kaže Stanković.

Da su nelegalni objekti najveći problem smatra i novi predsednik Branislav Prostran, koji kaže da je dobar predlog omogućiti legalizaciju svih objekata.

- Komisija za legalizaciju se sastaje jednom nedeljno i rešava, u proseku, oko 50 zahteva. To znači da im je potrebno skoro 10 godina za sve zahteve. Ono što možemo da uradimo jeste da ubrzamo rad komisije - kaže Prostran.

Prema njegovim rečima, veliki problem su i neasfaltirane ulice, naročito. Opština će, kako kaže, odrediti prioritete koje će uputiti gradskim vlastima i zalagati se za to da se taj plan sprovodi.

Nedostatak kanalizacije je, i prema mišljenju novog predsednika, ali i dojučerašnjg prvog čoveka opštine, takođe problem koji treba hitno rešavati. I jedan i drugi ističu da oko 40 odsto teritorije Zemuna nema ni kišnu ni fekalnu kanalizaciju. Prostran kaže da je i za rešavanje ovog problema neophodna saradnja sa Gradom, a Stanković da se nada da će nova vlast insistrirati na donošenju planova koji bi omogućili njenu izgradnju.

- Pojedina naselja, poput Grmovaca, vodu uopšte nemaju, što je nedopustivo. I u vezi sa tim moramo sarađivati sa gradskom vlašću. U slučaju da oni smatraju da su ljudi koji žive u tim naseljima građani drugog reda - onda neka tako kažu. Ipak, ja ne verujem da će se Grad tako ponašati i nadam se zajedničkom radu - kaže Prostran.

Prema Stankovićevom mišljenju Zemun ima problem i sa gasifikacijom.

- Oko 50 odsto domaćinstava greje se na struju ili drva. Mi smo uspeli da u pojedinim centralnim delovima Zemuna uvedemo centralno grejanje, ali je gasifikacija neophodna jer je brža i efikasnija, a opštinske vlasti bi trebalo da pregovaraju o tome da priključak na mrežu bude što jeftiniji - kaže Stanković ističući da je Zemunu neophodno i asfaltiranje, ali i izgradnja oko 200 kilometara vodovodne mreže kako bi cela opština njome bila ”pokrivena“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Legalizacija kuća najveći izazov”

  1. Dosenovic Tomislav says:

    Poceo sam sa gradnjom kuce avgusta 2009 god.,sagradio sam temelj i zidove.Da li je to ucrtano u vas plan da sam zapoceo gradnju i sta dalje da radim?
    Mozete li mi poslati urbanisticki plan Batajnice(Sangaj)
    Unapred zahvalan,
    Dosenovic Tomislav
    E-mail:toma@vektor.net

Ostavi komentar