Legalizacija će trajati tri godine

S obzirom na broj podnetih zahteva za legalizaciju objekata u Srbiji za ovaj proces biće potrebne tri godine, izjavila je danas Aleksandra Petrović Damjanović, pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

Govoreći na skupu koji je organizovao Zaštitinik građana na temu Zakona o planiranju i izgradnji Petrović Damjanović je rekla da je ukupno, po novom i starom zakonu, podneto više od 800.000 zahteva za legalizaciju od čega je od 568.000 zahteva podnetih po starom zakonu rešeno 22 odsto.

Jablanka Tabaš, načelnica Odeljenja Dobre uprave u stručnoj službi Zaštitinika građana rekla je da je oko 30 odsto ukupnog broja svih pritužbi građana na rad javnih uprava u Srbiji čine pritužbe u vezi sa procesom legalizacije.

„Problemi su na nivou republike, nisu simptomatični za pojedine oblasti. Stekli smo sliku o propustima u radu opštinskih gradskih uprava. Zaključak je da je bilo masovno kršenje prava građana jer nisu poštovana načela zakonitosti, zaštite prava, ažurnosti u postupanju“, objasnila je Tabaš.

Zamenik ombudsmana Miloš Janković rekao je da je u cilju sprečavanja propusta starog zakona i adekvatne primene novog Zakona o planiranju i izgradnji zaštitnik građana uputio preporuke Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

U njima se zahteva da nadležni organi u postupcima legalizacije blagovremeno, jasno i potpuno informišu građane o potrebnoj dokumentaciji, rokovima, fazama postupka na oglasnim stranama, preko interneta, lokalnim sredstvima javnog informisanja, da nadležni organi daju građanima potpuno obaveštenje o statusu njihovih prijava, da istaknu spisak svih podnetih zahteva na vidnom mestu.

Zaštitnik preporučuje i da se svi rokovi striktno poštuju, da nadležni organi donesu plan rušenja sa dinamikom izvršenja, da taj plan objave na vidnom mestu, da Ministarstvo daje mišljenja o načinu primene ovog zakona, da organi uprave mogu da podnose akta u vezi sa legalizacijom te da građani imaju prikladan način za podnošenje pritužbi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar