Lakše do ključa uz stambeni kredit

Povoljnije je uzeti pozajmicu sa manjim rokom otplate jer donosi veliku uštedu u ukupnom iznosu kamate koju treba platiti

Veliki broj građana koji je zainteresovan za stambene kredite želi i pravu informaciju o tome šta je sve potrebno i koje uslove treba ispuniti da bi se podigao kredit koji rešava jedno od najvažnijih životnih pitanja.

Ukoliko želite da podignete stambeni kredit iz sredstava banke potrebno je da ste u stalnom radnom odnosu i to najmanje šest meseci na sadašnjoj poziciji. U trenutku uzimanja kredita potrebno je da imate najmanje 23 godine, a u trenutku otplate poslednje rate najviše 65 godina (u nekim bankama maksimalna starost je 68 godina). U otplati stambenog kredita je moguće imati sadužnika (najčešće osoba iz uže porodice: muž, žena itd.). Rata kredita ne sme biti veća od 50 posto ukupnih prihoda dužnika i sadužnika. U redovne prihode banka može uključiti i prihod od rentiranja (sa overenim ugovorom ili izvodom banke u poslednja tri meseca dokazujete da imate prihod od rentiranja).

Kada se odlučite za uzimanje stambenog kredita potrebno je da izaberete model kreditiranja. Postoje stambeni krediti sa depozitom i učešćem, odnosno sa valutnom klauzulom u evrima ili švajcarskim francima, kao i krediti osigurani kod NKOSK (Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita). Stambeni krediti sa učešćem imaju manje rate od kredita na bazi depozita. Ukoliko se odlučite za kredit sa depozitom, imajte u vidu da depozit ostaje u banci tokom celog perioda otplate kredita, što može biti i do 30 godina.

Stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima imaju inicijalno manje rate, ali nose veliki rizik od naglog menjanja kursa.

Stambeni krediti sa kraćim rokom otplate imaju veće rate, ali su pogodniji jer su korisnici kraće u obavezi i iznos ukupne kamate koja se plaća za kredit je manja. Krediti za stan osigurani kod NKOSK najčešće imaju manje rate, jer je rizik za banku manji.

Troškovi na koje obavezno morate da računate ako uzimate stambeni kredit su: učešće/depozit, uvid u kreditni biro (oko 200 dinara za građane), troškovi procenitelja koji procenjuje vrednost nekretnine, troškovi obrade kredita, obavezno osiguranje nekretnine (plaća se godišnje), otvaranje dinarskog i deviznog računa u banci (ukoliko niste klijent banke u kojoj uzimate stambeni kredit), osiguranje kredita kod NKOSK (ukoliko uzimate kredit sa osiguranjem kod NKOSK), troškovi obrade kredita kod NKOSK - 30 evra, životno osiguranje (kod nekih banaka je potrebna polisa životnog osiguranja), troškovi sudske hipoteke, sudska taksa za overu kupoprodajnog ugovora troškovi overe založne izjave, godišnji trošak održavanja kreditnog računa.

Uzimanje stambenog kredita je vrlo važna odluka, jer vezuje korisnike kredita na dug vremenski period. Iz tog razloga je neophodno informisati se o uslovima uzimanja i vraćanja kredita u nekoliko banaka.

Ukoliko ste u mogućnosti, uzmite stambeni kredit sa manjim rokom otplate, jer vam to donosi veliki uštedu u ukupnom iznosu kamate koju plaćate. Uzmite model kredita sa učešćem, jer ćete tako imati manju ratu kredita i biće vam potrebna manja minimalna plata za uzimanje kredita. Ukoliko se odlučite za stambeni kredit koji je indeksiran u švajcarskim francima, rata će vam možda biti manja, ali ćete prihvatiti veliki rizik od promena kursa. Informišite se po kom kursu banka pušta kredit, a po kom plaćate rate kredita. Naime može da se desi da kursevi nisu usklađeni, pa da izgubite značajna sredstva na kursnim razlikama. Raspitajte se kolika je marža banke i pod kojim je uslovima promenljiva.

Estonska kompanija Neticom Online, koja je vlasnik jednog od vodećih sajtova za nekretnine u Srbiji ­ www.kuca.net, i internet portal www.krediti.rs su postigli sporazum o pojavljivanju servisa Internet krediti na stranama sajta Kuća.net. Naime, posetioci ovog sajta, potencijalni kupci nekretnina su od sada u mogućnosti da podnesu onlajn prijave za stambene (ali i ostale) kredite preko ovog popularnog sajta. Do sada se u projekat uključilo nekoliko banaka u Srbiji. Kredite preko sajta Kuća.net mogu se naručiti klikom na link „finansiranje“ u glavnom meniju i odabirom opcije „krediti“ u podmeniju. Prijave se vrše jednostavnim popunjavanjem formulara i slanjem aplikacije, posle čega će korisnici u najkraćem mogućem roku biti kontaktirani radi provere ostavljenih podataka.

­ Jako smo zadovoljni saradnjom sa portalom Krediti.rs, jer ćemo našim posetiocima omogućiti da lakše i brže apliciraju za stambene kredite. Više ne moraju da idu od banke do banke i proveravaju pojedinačne uslove, sa našim novim servisom će odraditi iz svoje fotelje ­ kaže Marina Stamenić direktorka Kuća.net portala.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar