Kvadrati za 900 evra

Prvi stanari naselja „Sunčana strana“ u Jugovićevu će se, posle punih osam godina od početka gradnje, useliti do kraja decembra, najavljuju u Građevinskoj direkciji Srbije. U prve dve završene ima 82 stana, od kojih će trećina pripasti Ministarstvu odbrane i NIP-u, a ostale će Građevinska direkcija prodavati po cenama od 900 do 950 evra po kvadratu. U naselju će na proleće početi i gradnja preostalih 10 zgrada sa 410 stanova.

U Građevinskoj direkciji kažu da su dve završene zgrade, sa četiri lamele, prošle tehnički pregled i da je dobijanje upotrebne dozvole za njih pitanje dana.

- Useljenje u stanove očekuje se u decembra, odnosno odmah po pribavljanju upotrebne dozvole, nakon čega će Direkcija moći da obavi primopredaju stanova sa kupcima. Preostali stanovi namenjeni su slobodnom tržištu. Cena stanova u ove četiri lamele biće od 900 do 950 evra po kvadratu - navode u službi za informisanje Građevinske direkcije.

Gradnju naselja „Sunčana strana“ započela je 2000. godine tadašnja Republička direkcija za obnovu, na vojnom zemljištu, bez dozvola ili infrastrukture. Radovi su prekinuti odmah posle 5. oktobra i nedovršene zgrade postale su poznate kao „grad duhova“, gde su se okupljali beskućnici i narkomani. Potom su se unutra bespravno uselili ratni vojni invalidi sa porodicama, koje su Ministarstvo odbrane i Građevinska direkcija (pravni naslednik Direkcije za obnovu) uz dosta natezanja iselili i 2006. postigli dogovor o završetku zgrada. Grad je od tada sa svoje strane pomogao postavljajući prateću komunalnu infrastrukturu.

Ministarstvu odbrane će u završenim zgradama pripasti svaki osmi, a NIP-u svaki peti stan.

Nastavak radova na još četiri zgrade sa osam lamela je upravo počeo a rok za završetak je 450 kalendarskih dana od dana potpisivanja ugovora, odnosno do 6. oktobar 2010. godine. Za preostalih šest zgrada u Građevinskoj direkciji nisu mogli da odrede rokove jer je, kako su rekli, potrebno obaviti neophodne pripreme i odabrati izvođača radova. Za sada je pribavljeno odobrenju za gradnju, a krajnji rok za podnošenje prijave za početka radova je 26. januar 2009. godine.

Ušteda u grejanju

Zgrade u naselju „Sunčana strana“ projektovane su tako da smanjuju potrošnju energije za 60 posto, pre svega one koja se troši za grejanje. U ovim zgradama, prema projektu, voda će se zagrevati pomoću sunčanih kolektora, geotermalne energije i toplotnih pumpi. Naselje u Jugovićevu je po tome i dobilo ime „Sunčana strana“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Kvadrati za 900 evra”

  1. Andjela says:

    Kada ce se rusiti Autokomanda Beograd?Zelim najsvezije informacije!

  2. Andjela says:

    KADA CE SE RUSITI AUTOKOMANDA BEOGRAD????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ostavi komentar