Loša prodaja stanova, traže se manji i jeftiniji

Sudeći po podacima o prodaji stanova, i ove godine nastavljen je pad prodaje nekretnina u celoj Srbiji. Beleži se povećano interesovanje za stambene kredite, ali i dalje je loša ponuda stanova na tržištu i nesklad kvaliteta ponude, cena i kupovne moći stanovništva. Tržištu nedostaju manji i jeftiniji stanovi koje će država nastaviti da gradi. Uskoro će na mestu porušene kasarne u Zemunu nići još jedno stambeno naselje.

U prvoj polovini ove godine, prema podacima Poreske uprave, prodato je oko deset odsto manje stambenih nekretnina nego u istom periodu 2015. Naročito je primetan pad prodaje kuća, dok je broj prodatih stanova nešto viši.

U istom periodu za 30 odsto porasla je tražnja za stambenim kreditima.

"Pričamo o kamatnim stopama koje se kreću oko tri procenta, imamo kamatne stope koje se na duži vremenski period nude u fiksnom iznosu, pojavljuju se i stambeni krediti u dinarima. Kamata će biti ispod šest procenata", kaže Darko Popović iz Banke Inteza.

Smanjena je prodaja u većem delu Srbije dok je u Beogradu na približno istom nivou. Polovina stambenih objekata koji se nude nije legalizovana.

"Postoji velika ponuda stanova u zgradama koje su u lošem stanju i koje su jako stare i neodržavane, velika ponuda nekretnina u rubnim opštinama gde zgrade nemaju papire, gde su investitori izašli iz upotrebne dozvole pa je pribavljaju u postupku legalizacije", kaže Nenad Đorđević iz "Klaster nekretnina".

Dobro se prodaju novi stanovi na atraktivnim lokacijama i sa čistim papirima. Građevinska direkcija Srbije, posle naselja "Stepa Stepanović" i "Dr Ivan Ribar", priprema novu lokaciju u Zemunu.

"Što se tiče struktura stanova, mi ćemo pokušati da napravimo što veći broj manjih jedinica jer iz iskustva vidimo da ovo tržište vapi za većom količinom manjih jednica, jednosobnih i dvosobnih stanova zato što njihovo ukupna cena bude 50.000, 60.000, 70.000 evra i to je nešto što budžet prosečne porodice u Srbiji može da izdrži", kaže direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan.

Gradiće se po principima zelene gradnje. Deo naselja imaće geotermalno grejanje i hlađenje.

Na mestu nekadašnje kasarne, na oko šest i po hektara biće izgrađeno hiljadu i po stanova, a gradnja će početi već sledećeg proleća.

U naselju "Dr Ivan Ribar" Građevinska direkcija gradi novih dvesta stanova koji su kao zamena ponuđeni stanarima zgrada zagađenih oplatolom. Svega pedesetak tih stanara prihvatilo je takvu zamenu, a pre dve nedelje počela je prodaja ostalih stanova po ceni od oko 1.300 evra po kvadratu, koji će, kako se najavljuje, biti gotovi do juna sledeće godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar