Kupcu stan, državi račun

IZGRADNJA kvadrata po cenama nižim od tržišnih može da krene! Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje, potpisao je u petak u Vladi Srbije ugovore sa predstavnicima osam banaka, koje će kroz projektno finansiranje učestvovati u državnom projektu masovne stanogradnje. To znači, da investitori, koji imaju obezbeđenu parcelu i pravosnažnu lokacijsku dozvolu, već mogu da se obrate bankama za zajam, a država će umesto njih sa dve milijarde dinara, koliko je obezbeđeno iz budžeta, plaćati do sedam odsto kamate.
- Prema podacima Privredne komore Srbije građevinske firme su zainteresovane za izgradnju oko pola miliona kvadrata

u celoj Srbiji - kaže Dulić. - Najveći građevinski poduhvat svakako je izgradnja 5.000 stanova na lokaciji kasarne “4. juli” u Beogradu gde će se kvadrat prodavati za maksimalno 1.290 evra. Za taj projekat, vredan nekoliko stotina miliona evra, zadužena je Građevinska direkcija Srbije, koja već od ponedeljka može da krene u pregovore sa bankama, sa kojima smo potpisali ugovor. Očekujemo da će izgradnja na ovoj lokaciji početi krajem jula.
Da bi se ubrzala procedura, investitori će moći da krenu sa gradnjom čim dobiju lokacijsku dozvolu, a na osnovu pravilnika o faznoj gradnji. Dovoljna je lokacijska dozvola da se obave pripremni radovi, temelji, konstruktivni sklop, a građevinska dozvola je neophodna za završetak objekta i priključenje na infrastrukturu.
Predsednik Izvršnog odbora Erste banke, Slavko Carić, ističe da zaduženost građevinskog preduzeća ne mora da bude prepreka da se odobre krediti za projektno finansiranje.
- Građevinska dozvola je prenosiva, tako da prezaduženo preduzeće ne mora da bude podnosilac zahteva za kredit, to može da bude “čista” firma koja će se baviti samo tim poslom - ističe Carić. - Banke će pre svega zanimati vrednost projekta, da li je on opravdan i da li postoji interesovanje građana za stanove na toj lokaciji. Očekujem da prodaja stanova krene za godinu dana.

LISTA POTPISNIKA
Na listi banaka sa kojima je potpisan ugovor su Komercijalna, Erste, Folks, Unikredit, Rajfajzen, Inteza, AIK i Metals banka. Očekuje se da banke “oslobode” oko tri milijarde dinara, odnosno oko 300 miliona evra za masovnu stanogradnju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar