Krov još bliži

Banke su počele da odobravaju stambene kredite i za stanove koji nisu uknjiženi. Prve su ovaj model zajmova ponudile „Inteza” i „Rajfajzen banka”, ali je bila potrebna hipoteka na neku od nekretnina. „Sosijete ženeral” banka sada, pak, odobrava pozajmicu za kupovinu stana, ali se zaloga stavlja na stan koji se uzima i ne mora da bude upisan u zemljišne knjige, odnosno uknjižen..

 

Pored mogućnosti da dobiju subvencionisani ili komercijalni zajam, ova francuska banka nudi građanima mogućnost da izaberu između fiksne kamatne stope, koja iznosi od 4,19 do 6,76 odsto godišnje, ili promenjive koja je vezana za evropsku kamatu i kreće se od 1,5 odsto plus vrednost euribora.

 

Promenjiva kamatna stopa, kako ukazuje Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke u Beogradu”, zavisi od više faktora, kao što su kretanje euribora, rast cena na malo kod nas, dok će klijentima koji se opredele za model kreditiranja u evrima biti ista i u prvom i u poslednjem mesecu otplate. „Sosijete ženeral banka” zaračunava istu kamatu i za kupovinu uknjiženih i neuknjiženih objekata.

 

„Banka Inteza”, takođe, nudi stambene kredite za stanove koji nusu upisani u zemljišne knjige. Iznos ovog zajma može da bude od 10.000 evra do 90 odsto od iznosa vrednosti nekretnine, a određena je kreditnom sposobnošću klijenta. Kamata iznosi 2,8 odsto plus šestomesečni euribor. Tako, na primer, ukoliko neko uzme 50.000 evra kredita, potrebno je da položi 5.000 evra učešća. Kamatna stopa iznosi 7,51 odsto, ukoliko je euribor 4,71 odsto, a poslednjih meseci je vrlo promenjiv. Mesečna rata u tom slučaju je 307,34 evra. Ovaj zajam je osiguran kod Nacionalne korporacije. Hipoteka se uspostavlja na stan, ili kuću, koji je uknjižen, a može da pripada rođacima, prijateljima...

 

 

Nacionalna korporacija prilikom osiguranja stambenih kredita za kupovinu neuknjižene nekretnine zbog većeg rizika zaračunava premiju uvećanu za 0,50 odsto od uobičajenih. Ova naknada inače iznosi od 2,75 do 3,75 odsto.

Ukoliko se građani odluče da kod „Rajfajzen banke” podignu stambeni kredit za kupovinu neuknjiženog stana, imaju dve mogućnosti. U prvom slučaju, klijent može da zatraži zajam za kupovinu stana osiguran kod Nacionalne korporacije, ukoliko je u mogućnosti da stavi hipoteku prvog reda na nekoj drugoj nekretnini koja je uknjižena i odgovarajuće vrednosti. A, ako nema načina da se stavi hipoteka, klijent može da dostavi založnu izjavu, uz obavezu da se hipoteka konstituiše kada se za to steknu uslovi. Uz to, potrebna su tri kreditno sposobna žiranta.
DOK JE U IZGRADNJI

"Rajfajzen banka",takođe, odobrava kredite za kupovinu stanova u izgradnji sa osiguranjem kod Nacionalne korporacije, ako su 80 odsto završeni. U tom trenutku nekretnina nije uknjižena, već formalno stiče tapiju po tehničkom prijemu zgrade. Takođe, klijentu može biti odobren stambeni kredit i pre nego izgradnja stana dostigne 80 odsto, sa mogućnošću da zajam bude osiguran kod Nacionalne korporacije kada stepen dovršenosti dostigne nivo od 80 odsto. Kamatna stopa za ove kredite je veća od uobičajenih i prelazi osam odsto.

NE MENJAJU

"Sosijete ženeral" banka nema u planu povećanje kamatnih stopa na kredite u svojoj ponudi - kaže Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora ove banke u Srbiji. - Mere Centralne banke svakako da utiču na bankarski sektor, međutim, pored toga poslovanje banaka uslovljavaju i konkurencija, kretanja na domaćem i stranom tržištu....

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar