Kostolac

Kostolac je gradsko naselje i sedište gradske opštine Kostolac koja se nalazi u sastavu grada Požarevca u Braničevskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 9313 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 10365 stanovnika). Na mestu današnjeg Kostolca se nalazio važan rimski grad Viminacijum. Kostolac je centar Stiga, a u njegovoj okolini se nalazi termoelektrane i rudnici uglja.

Kostolacka kultura

Kostolačka kultura je eneolitska kultura, koja naziv dobija po arheološkom lokalitetu kod Kostolca, a oblast koju obuhvata je šira od poznatije Badenske kulture, jer zahvata Karpatski basen, Centralnobalkansko područje i rumunsko Podunavlje. Miloje Vasić je 1906. i 1908. publikovao nalaze iz Kostolca, ali i nalaze iste kulture iz Prahova i Vinče. Kostolačka kultura, nasuprot svom genetskom prethodniku - Badenskoj kulturi, gradi solidne nadzemne objekte, trajnije prirode, koje obnavlja više puta. Kuće su pravougaone i velike. U načinu gradnje se nasleđuju poznoneolitske tradicije. Pod je masivan, nabijen, uglačan, zidovi su od pletera, vertikalnih stubova oblepljeni blatom. Arhitektura je prilagođena konfiguraciji terena.

Primenjuje se skeletno sahranjivanje i kremacija. Kod skeletnog je reč o zgrčencima u raci, a kod kremacije pepeo je ili u urni ili se spaljeni ostaci stavljaju u jamu i pokrivaju poklopcem. Keramičke posude karakterističneza kostolačku kulturu su: Zdele - kalotaste i bez dna, konične, profilisane; Šolje sa trakastom drškom; Fišbute nem. Fischbutte - sudovi elipsoidnog oblika

Ornamentika je nosilac stila, veoma je specifična. Novinu predstavlja pojava nem. Furchenstich tehnike, formiraju se uže ili šire trake trzajem šiljastog instrumenta, koji se upotpunjuje belom inkrustraciom (viseći trouglovi, cik-cak linije, polumesečasti zarezi itd).

Nosioci ove kulture uglavnom su se bavili zemljoradljom i stočarstvom. Uzgajaju se pšenica i ječam, gaje se (ovca i goveče). Metalurgija stagnira.

Gradska opstina Kostolac

Gradska opština Kostolac je jedna od dve gradske opštine grada Požarevca, zajedno sa opštinom Požarevac.

Kostolac je imao status opštine Požarevačkog sreza u periodu između 1949. do 1956. godine, posle toga je područje bivše opštine Kostolac ušlo u sastav opštine Požarevac. 1990. godine održan je referdum na kom se 97,8 % glasača izjasnilo da se formira opština Kostolac, Ta ideja nije ostvarena do današnjih dana. Najnovijim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije donesenim 27. decembra 2007. godine nekadašnja opština Požarevac je dobila status grada pa je tako dobijena mogućnost za formiranje opštine Kostolac kao gradske opštine grada Požarevca, a ne kao samostalne. Površina opštine je 10290 ha.

Novim statutom grada Požarevca je u članu br. 3 navedeno da su na teritoriji grada Požarevca gradske opštine: Požarevac i Kostolac. Način određivanja naseljenih mesta odnosno područja katastarskih opština koja ulaze u sastav gradskih opština, vrste organa i poslove iz nadležnosti grada koje vrše gradske opštine, Skupština grada urediće posebnom odlukom o sprovođenju Statuta grada. Planirano je da u sastav opštine uđu sledeća naseljena mesta: Kostolac, Selo Kostolac (poznato i kao Stari Kostolac), Ostrovo, Klenovnik, Petka i Drmno. Naselja će se na referendumima opredeljivati da li žele da uđu u sastav gradske opštine Kostolac. Nakon referenduma održanog 05. 08. 2009. i 25.08.2009.građani mesne zajednice Drmno su odbili da budu u sastavu Gradske opštine Kostolac, dok ostala naselja odlukom svojih birača potvđenom na referendumu ulaze u sastav novoformirane opštine Kostolac. Lokalni izbori za skupštinu gradske opštine su održani 06 decembra 2009. godine. Predsednik gradske opštine je Vladimir Vila (SPS), a predsednik skupštine gradske opštine je Dr Emil Andrun (DS). Opština je prema popisu iz 2002. godine imala 13500 stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar