GIZ u Požarevcu otkrio 1.120 nepopisanih nekretnina

Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ) otkrila je u popisu imovine u Požarevcu 1.120 nepopisanih nepokretnosti na koje će se ubuduće plaćati porez.

"Požarevac je deseti grad u Srbiji koji je, uz pomoć GIZ-a, završio popis i ažuriranje baze podataka nekretnina. Sada će se u poreskoj evidenciji nepokretnosti naći novih 2.689 prijava", rekao je agenciji Beta šef projekta GIZ-a Aleksander Grunauer.

On je pojasnio da je od toga 1.120 novih nekretnina, dok je kod 1.569 povećana kvadratura.

Za popisivanje imovine u gradu veličine Požarevca bilo je potrebno tri meseca, a posao je završilo 10 popisivača. Za celokupan posao GIZ je donirao 9.000 evra.

"Naše višegodišnje iskustvo i rad na terenu pokazuje da gradovi i opštine imaju prostora da povećaju svoje budžetske prihode, a da ne opterete dodatno gradjane", rekao je Grunauer.

On je dodao da se nada da će tokom ove godine republičke i lokalne vlasti uspeti da reše nesuglasice oko zakona o finansiranju lokalnih samouprava i tako "zajedno i jednako doprineti fiskalnoj konsolidaciji budžeta na koju ih i Fiskalni savet usmerava".

"Smatramo da stopa poreza na imovinu ne mora da se povećava kako bi se lokalnim samoupravama nadoknadio deo sredstva koja bi im republički nivo ovim zakonom uskratio. Moglo bi da bude dovoljno i da se proširi obuhvat poreza na imovinu, odnosno da se gradovi i opštine potrude da naplate porez na nepokretnosti na osnovu realnog stanja na terenu", istakao je Granauer.

Po proceni GIZ-a, svaka peta nekretnina je van poreske evidencije, a za veliki broj nepokretnosti se obračunava porez na kvadraturu koja je na papiru manja nego u stvarnosti.

GIZ u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju planira popis nepokretnosti i ažuriranje baze nepokretnosti u opštinama Varvarin i Mionica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar