Konfuzija oko divlje gradnje

Predlog novog zakona o legalizaciji usporiće proces rešavanja problema objekata bez građevinske ili upotrebne dozvole, jer uvodi obavezu podnošenja dodatne dokumentacije. To će za građane i privredu značiti i novi trošak, jer će za pribavljanje tih papira morati da izdvoje novac. Propis, takođe, sadrži niz konfuznih i nepreciznih članova koji bi mogli da stvore probleme u primeni, navodi se u objavljenoj analizi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

U predlogu se navodi da će svi koji žele da legalizuju objekat morati da podnesu dva nova dokumenta - projekat izvedenog objekta (u tri primerka) i dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Kako predati zahtevi za legalizaciju najčešće ne sadrže projekat izvedenog objekta, za izradu tog kompleksnog dokumenta građani i privrednici moraće da angažuju osobe i kompanije koje su stručne za taj posao.

Veliki problem su, kako tvrde u NALED, konfuzne i neprecizne odredbe zakona. Tako se u zakonu navodi da je organ nadležan za legalizaciju dužan da od podnosioca zahteva „zatraži da se dokumentacija dopuni u roku koji ne može biti duži od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona“. To znači da će ako zakon stupi na snagu 1. septembra ove godine, svi građani morati da dopune dokumentaciju do 1. septembra 2014. godine, ali će problem nastati ako im recimo nadležni organ o tome pošalje obaveštenje tek u avgustu sledeće godine, pa im ostavi prekratak rok da prikupe dokumenta.

- Verujemo da je namera Vlade bila da upravo nadležnim organima postavi rok od godinu dana da građanima pošalju obaveštenja šta je potrebno da dopune, ali je ovakvom lošom formulacijom rok dat građanima, a institucijama ostavljeno na volju kada će da urade svoj deo posla - ističu u NALED.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Konfuzija oko divlje gradnje”

  1. Vojislav Milinković says:

    Legalizacija doplo skuplja od redovnog postupka.Možda nije za priču ali?Svi mi smrtnici bili smo u situaciji da radimo i gradimo infra strukturu za koju teško iko sada da nam hoće i sme izdati račun da smo to mi platili,pojeli miševi.za naš rad nema nigde evidencija za plaćanje, aposebno što se moralo dati i ćutati.trk zakon da je odgovoran onaj koje dao, dali postoji budala koja hoće da daje ako nije stavljen u situaciju da mora. Svu do sada traženu dokumentaciju sam predao , koštalo je to đavo i po, sada to sve puj pik ne važi opet jovo nanovo, a na svojoj sam zemlji-placu, i obavešten da u potpunosti ispunjavam uslove za legalizaciju . . . nema sada kraja,porušiću sam pa ponovo neka neko gradi u budućnosti . . .

  2. gospava says:

    4 puta podnosim zahtev ponovo neke dopune ispravke uzas bačeno oko 1000 e na papire koji sada vise nevaze.u kojoj to zemlji ima pitam ja vas!!!konkretno situacioni plan podnela 2013 a danas traze neki elaborat… isto to samo malo lepse upakovano.zar nemoze dobar dan vasa leg sa svim papirima kosta npr. 4600 e na rate ili u kesu i gotovo. UŽAS sta nam rade….

Ostavi komentar