Koliko vam novca treba da biste podigli stambeni kredit?

Podizanje stambenog kredita jedna je od važnijih životnih odluka, a pre nego što se u krene u taj "posao", neophodno je uračunati i sve prateće troškove, na koje možda u startu niste mislili, a koji mogu da dostignu i nekoliko hiljada evra, zavisno od vrednosti nekretnine.

Banke u Srbiji, kada je reč o kreditima za kupovinu nekretnine, nude pozajmice u dinarima i evrima, ali je gotovo 100 odsto građana zainteresovano isključivo za indeksirane evro kredite.

Oni koji bi se zadužili u iznosu od, primera radi, 30.000 evra, na rok otplate od 25 godina i uz godišnju kamatu od 6,89 odsto, mesečno bi za ratu morali da odvajaju oko 133 evra.

Međutim, to nije jedini trošak. Pored rate, ono o čemu bi trebalo voditi računa, jesu usputni troškovi prilikom samog odobravanja kredita. Neki od tih izdataka su jednokratni, dok je druge moguće uračunati u ratu.

Prateći startni troškovi, koji se često smetnu s uma, prema grubim računicama kreću se od 1.000 do 3.500 evra, zavisno od vrednosti nekretnine. Za pomenut iznos kredita od 30.000 evra, ovi troškovi iznose više od 1.000 evra, što uz obavezno učešće od 20 odsto (u ovom primeru 6.000 evra), znači da je već prilikom zaduživanja, potrebno da u džepu imate oko 7.000 evra.

Dalje je, za odobrenje kredita, potrebno imati overenu založnu izjavu, osiguranje života, izdavanje lista nepokretnosti, premiju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK)...

Dve ubedljivo najveće stavke tog tipa su osiguranje života i nekretnine, koje ukupno, za stan od 30.000 evra, iznose oko 2.500 evra. Dobra vest je, u ovom slučaju, da se obe vrste osiguranja ne isplaćuju odjednom, već u ratama koje su obično uračunate u ukupnu ratu za stan.

Druge, skuplje a jednokratne stavke, za koje bi trebalo izdvojiti između 100 i 240 evra, jesu taksa za upis hipoteke, procena vrednosti nekretnine, overena založna izjava i administrativni trošak banke.

Prilikom zaduživanja ima i takozvanih „sitnih troškova“, pa je tako za menicu potrebno izdvojiti 50 dinara, za izveštaj Kreditnog biroa 246 dinara, a za taksu za izdavanje lista nepokretnosti oko 10 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar