Ko pre stanu njemu kredit

Do sada su filijale beogradskih banaka izdale više od dve hiljade upitnika i obrazaca za dotirane stambene kredite. Oko stotinu građana već je predalo dokumentaciju koja se trenutno obrađuje i proverava u bankama koje su potpisale ugovor sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), saznaju "Novosti".
Građane najviše interesuje po kom kriterijumu će se odobravati krediti i ko će prvi doći do 350 stanova, koliko je procenjeno da će biti kupljeno na ovaj način do kraja 2009.
- Banke su te koje odlučuju kome će odobriti subvencionisani kredit. Mi smo tu samo da osiguramo stambene kredite - objašnjava Jelena Juraković, iz NKOSK.
U bankama kažu da će, ukoliko u nacionalnoj korporaciji odgovore pozitivno, odmah odobriti stambeni kredit.
- Kako primamo zahteve za ovakvim stambenim kreditima tako ih obrađujemo i prosleđujemo Nacionalnoj korporaciji. Dakle, ko bude brži u dostavljanju kompletne dokumentacije i zahteva, verovatno ima veće šanse da mu se odobri kredit - kažu u Prokredit banci.
Od trenutka kada banka pošalje celokupnu dokumentaciju klijentu koji konkuriše za subvencionisani kredit za novogradnju, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita za dva sata može da odgovori da li je taj zahtev ispravan. Ukoliko je validan, i ako upis u registar hipoteke protekne brzo, NKOSK za tri nedelje može da isplati novac banci, a ona klijentu.
Mnogi građani su zbunjeni različitim iznosima o troškovima osiguranja kredita, koji se pojavljuju u javnosti.
- Za osiguranje kredita naplaćuju se trošak obrade zahteva u visini od 30 evra u dinarskoj protivvrednosti i premija osiguranja u procentualnom iznosu u odnosu na visinu kredita i vrednost nekretnine koja se zalaže - odgovaraju u NKOSK.
Nadležni upozoravaju da neće biti dozvoljene zloupotrebe.
- Zabranjeno je izdavati i dodatno opterećivati nekretninu sve do momenta potpune otplate kredita, a u prvih pet godina otplate nije dozvoljeno prodati nekretninu, kao ni prevremeno otplatiti ceo kredit - kažu u Korporaciji, i dodaju da će biti rigorozni i u pogledu kontrole kompletne dokumentacije.
Procenjena vrednost nepokretnosti mora biti verifikovana od strane Korporacije. Ukoliko postoje sumnje u njenu valjanost (na primer: procenjena vrednost nekretnine nije usaglašena sa trenutnim stanjem na tržištu ili je preuveličana vrednost adaptacija rađenih na nekretnini), Korporacija će vratiti na reviziju procenu vrednosti nekretnine. Ili će poslati ovlašćenog procenitelja, po svom izboru, o trošku banke.
Trenutno je najviše zainteresovanih građana zaokupljeno traženjem stana koji veličinom i cenom može da se uklopi u visinu novčane pozajmice. Ponuda je relativno mala, i to mnoge koči da brže predaju zahtev za kredit.

KAKO KUPITI NEUKNJIŽEN STAN
Da bi se kupio neuknjiženi stan na kredit postoje dve mogućnosti. Prva je kupovina na kredit neuknjiženog stana, uz uspostavljanje hipoteke na njemu, pri čemu stan mora biti najmanje 80 odsto izgrađen. U tom slučaju potrebno je priložiti rešenje o odobrenju za izgradnju, izvod iz registra nepokretnosti za parcelu na kojoj je objekat izgrađen, kao i dokumentaciju kojom se dokazuje vlasništvo nad objektom. Drugi način je da se kupi neuknjižen stan, a da se hipoteka stavi na neki drugi objekat koji je uknjižen. Postoji mogućnost da se naknadno, kada se stan koji je kupljen uknjiži, hipoteka stavi na taj stan, a sa prvog izbriše.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar