Ko ne legalizuje, čeka ga rušenje

Legalizacija oko 780.000 divlje građenih objekata biće okončana u narednih godinu ipo dana, navode u Ministarstvu za prostorno planiranje.

Međutim, koliko objekata neće dobiti papire u Ministarstvu ne mogu da procene, ali upozoravaju da te objekte čeka ista sudbina - rušenje.

Aleksandra Damnjanović Petrović, pomoćnik ministra za prostorno planiranje navodi da je rušenje objekata u nadležnosti lokalnih samouprava, odnosno njihovih građevinskih inspekcija.

"Kao Ministarstvo nemamo ovlašćenja ni po ranijem, a ni po sada važećem zakonu, već je isključivo građevinska inspekcija bila dužna da uklanja te objekte”, kaže Aleksandra Damnjanović Petrović.

Ona novodi i da građani koji su predali zahtev za legalizaciju, ne moraju a se boje rušenja dokle god se ne okonča postupak legalizovanja.

"Sve do okončanja postupka nema ni govora o rušenju bespravno izgrađenih objekata za koje je podnet zahtev za legalizaciju. Nelegalni objekti mogu da se privremeno priključe na komunalnu infrastrukturu. Ali, ukoliko im zahtev za legalizaciju bude odbijen odnosno kada postupak bude okončan pravosnažnim rešenjem građevinski inspektor je dužan da odmah čim dobije to rešenje ili obaveštenje naloži javno komunalnom preduzeću da taj objekat isključi sa mreže", ističe sagovornica.

Za neuklanjanje objekata za koje su izdata rešenja o rušenju pre više od jedne decenije najmanje su krivi građevinski inspektori. Naime, troškove rušenja snosi vlasnik objekata, koji je i dužan da postupi po rešenju koje mu izda inspektor.

Ali, gotovo da nije bilo vlasnika koji je sam uklanjao svoj objekat. To je u većini slučajeva morala da radi opština - sprovede i plati rušenje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar