Kaznama uvode red na gradilišta

Neograđena gradilišta, klimave skele, šut na zelenilu, neobezbeđene rupe na trotoarima, građevinski materijal izručen na parkiralište ili prašina u stanovima najčešći su motivi zbog kojih se Novosađane sve češće obraćaju gradskoj inspekciji. Pošto prijave zbog bahatosti građevinaca stižu jedna drugu, navode gradski inspektori, odlučili su da angažuju sve raspoložive službenike, sprovedu pojačanu kontrolu na svih 550 mesta u Novom Sadu gde se trenutno gradi i kaznama privole sve koji se ne pridržavaju propisa da gradilišta dovedu u red, kako piše Blic.

Kao neko ko je stalno na ulicama, mogu da kažem da bi čak 90 odsto graditelja već danas moglo biti kažnjeno zbog toga što nema adekvatnu ogradu ili zastor, da ne idemo dalje od toga - ocenjuje Željko Radulović, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove.

On navodi i da će u akciji biti angažovani građevinski, komunalni, saobraćajni i ekološki inspektori, da će svako sprovoditi kontrole iz svog domena, i to bez obzira na to da li gradilišta pripadaju privatnim investitorima ili su za njih nadležni grad i državne ustanove. Inspektori očekuju da će pojačanim prisustvom i kaznama uspeti da navedu, ako ne sve, a ono bar većinu bahatih investitora i izvođača radova da počnu da se pridržavaju osnovnih propisa kao što je ograđivanje gradilišta i prekinu praksu da se materijal stavlja van gradilišta, ometajući prolaznike i saobraćaj.

Kontrole dozvola i radova su, navode u inspektoratu, i do sada bili redovne, ali je u poslednje vreme počelo da im stiže sve više prijava sugrađana, što je upalilo lampicu za pokretanje opsežne akcije. Prijave se, dodaju inspektori, ne odnose samo na privatne preduzimače, nego i na gradska preduzeća, odnosno njihove podizvođače. Gotovo su svakodnevne primedbe stanara u okolini budućih bulevara, Somborskog i Subotičkog, sa zahtevima da neko reaguje zbog toga što kamioni tutnje ka ovim gradilištima rasipajući teret ulicama, koji potom niko ne čisti, kao i da se postave oznake i ograde na mestima na kojima ih nema. Inspektori će pojačanu akciju zato početi baš u ovim delovima grada, a danas će im se, kako je najavljeno iz Gradske kuće, na uglu Vardarske i Somborskog bulevara priključiti i gradonačelnik Igor Pavličić. Spisak je, međutim, znatno duži.

- Veoma su intenzivirani radovi na mnogim gradilištima. U našoj evidenciji imamo 550 gradilišta i sva će obići naši inspektori. Pre svega će biti proveravano da li je i kako gradilište obezbeđeno ogradom ili skelama, kao i način i mesto deponovanja materijala - navodi Radulović.

On ocenjuje da će najviše posla imati komunalna i saobraćajna inspekcija, koji će kontrolisati i da li se građevinski materijal deponuje unutar gradilišta ili na okolnim javnim površinama, što je inače i najčešći prekršaj. Pored toga, posebno će se proveravati način transporta materijala, a pisaće se kazne i za građevince ako ne čiste oko gradilišta.

Za bilo koji prekršaj Odluke o uređenju grada preduzeća se kažnjavaju sa 5.000 do 500.000 dinara, privatni preduzetnici od 2.500 do 250.000 dinara, a odgovorna i fizička lica od 250 do 2.500 dinara. Visina kazne zavisi od odluke sudije za prekršaje.

U inspektoratu nisu želeli da izdvajaju gradilišta na kojima je posebno uočljivo nepoštovanje propisa, navodeći da će javnost sa tim upoznati po okončanju akcije. Dovoljno je otići, kažu oni, u delove Detelinare, Podbare ili Grbavice, gde se često ne može ni proći ulicama od šuta, građevinskog materijala ili mašina parkiranih van gradilišta. Na spisku inspektora su i ulice Janka Čmelika, Koste Racina, Veselina Masleše i, u centru, Vojvode Bojovića. Novosađani su se žalili ovih dana i na radove na Bulevaru oslobođenja se rekonstruiše vrelovod za potrebe „Toplane”, navodeći da izvođač radova nije dobro postavio ogradu. Primer efikasne reakcije je prošlogodišnja rekonstrukcija Hadži Ruvimove, kada je nakon brojnih primedaba stanara da u ulici nisu postavljeni mostići i ograde. Tada je iz Zavoda za izgradnju grada hitno naloženo da se ulica i prolazi propisno obezbede.

Ograde i zastori jeftiniji od plaćanja zbog prekršaja

Investitori i izvođači radova su, prema republičkim i gradskim propisima, dužni da postave stabilnu ogradu od čvrstog, neprovidnog materijala, a skele pokriju zategnutim zastorima.

- Ovoga se jako mali broj njih pridržava i pored toga što naši inspektori i u redovnim kontrolama to od njih traže i pišu im kazne. Nadamo se da ćemo pojačanim kontrolama naterati građevince da ograde gradilišta, jer je to i njima u interesu. Manje košta stavljanje propisne ograde, nego kazna - kaže Željko Radulović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar