Kako do stana uz pomoć države

Za kredit mogu da apliciraju svi državljani Republike Srbije mlađi od 45 godina...

Od sutra zvanično kreće program subvencionisanja stambenih kredita, a do sada su četiri banke potpisale ugovor sa Ministarstvom ekonomije o odobravanju novih stambenih pozajmica. Procedura odobravanja se neće bitnije razlikovati od dosadašnje papirologije, a, osim dogovora sa prodavcem stana (investitorom), sve ostalo se reguliše na šalteru banke uz dostavljenje 12 dokumenata.

Direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) Aleksandar Jović očekuje da će u narednih godinu i po dana putem ovog programa biti prodato više oko 3.000 stanova.
Jović je podsetio da je u ovoj godini za subvencionisanje u budžetu predviđeno 450 miliona dinara, dok je za narednu godinu predviđeno 2,5 milijardi dinara. Prema Jovićevim rečima, od početka ekonomske krize nije bilo drastičnog pada cena nekretnina, već je došlo samo do blage korekcije cena, ali i značajnog pada prometa za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su cene nekretnina u 2009. pale od dva do pet odsto. On je istakao da ni ubuduće ne očekuje značajne poremećaje u ceni nekretnina.
Novi krediti se odnose samo na novogradnju. Klijent je dužan da obezbedi minimum pet odsto učešća, država obezbeđuje 20 odsto, a banke ostatak od 75 odsto. Maksimalni iznos kredita je 100.000 evra, a rok otplate 30 godina. Za kredit mogu da apliciraju svi državljani Republike Srbije mlađi od 45 godina čija neto primanja ne prelaze 120.000 dinara.
Do 2012, klijenti će vraćati dug državi bez kamate, a naredne 22 godine će vraćati dug banci sa kamatom do 5,9 odsto
- Svi zainteresovani treba banci da dostave zahtev za dobijanje kredita, kao i zahtev za dobijanje sredstava iz budžeta. Uz to je neophodno da priloži i ostalu dokumentaciju. Banka dostavlja zahtev za osiguranje tog kredita NKOSK-u, nakon čega je na njoj da donese odluku o osiguranju kredita i ispunjenosti uslova za dobijanje kreditnih sredstava - objašnjava za „24 sata“ Mirjana Garapić-Zakanji iz Prokredit banke.
NKOSK zatim obaveštava o odluci banke, kao i Ministarstva ekonomije.

Za sada četiri banke u programu
Komercijalna banka, Banka Inteza, Hipo Alpe Adria banka i Prokredit banka su prve četiri banke koje su do danas potpisale ugovore sa Ministarstvom ekonomije i Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita. U Ministarsvu ekonomije kažu da u narednim danima očekuju da će ugovore potpisati i ostale banke koje se trenutno nalaze u proceduri potpisivanja, a već su izrazile želju da učestvuju u ovom programu.

Sve nedoumice u vezi sa stambenim kreditima
Treba skrenuti pažnju na nekoliko sitnica koje su manje poznate. Kao prvo, dug državi se vraća osam godina, ali su rate tako raspoređene da je mesečna obaveza poslednjih pet godina duplo veća nego u prve tri godine. Takođe, ovaj program poznaje i kategoriju zamena staro za novo, tj. moguće je da se proda stari stan i da se kroz kredit obezbedi razlika za skuplji stan u novogradnji. Takođe, novogradnja mora da bude završena bar 80 odsto, kao i da faktičko stanje objekta ne odstupa od građevinske dozvole u meri u kojoj bi to dovelo do rušenja celog objetka. Taj uslov ne stoji ukoliko banka finansira izgradnju stambenog prostora.

Primer novog stambenog kredita
Iznos 50.000 evra 100.000 evra
Učešće klijenta 2.500 evra 5.000 evra
Učešće države 10.000 evra 20.000 evra
Kamata 5 odsto 5 odsto
Rok 30 godina 30 godina
Rata (prve tri godine) 58-68 evra 140 evra
Rata banci 233 evra 470 evra
Rata (poslednjih pet godina) 167 evra 330 evra

Dokumentacija koju klijent treba da dostavi banci:
1. Zahtev za dobijanje kredita od banke
2. Zahtev za dobijanje kredita od države
3. Lična karta podnosioca zahteva
4. Izjava o neposedovanju nepokretnosti
5. Venčani list (ukoliko postoji)
6. Predugovor/Ugovor o kupoprodaji stana
7. Pravosnažno odobrenje za izgradnju, koje glasi na investitora
8. Administrativna zabrana klijenta (po dva primerka)
9. Izjava za prebacivanje plate na banku
10. Potvrda o visini primanja supružnika korisnika kredita
11. Izveštaj kreditnog biroa
12. Rešenje o utvrđivanju poreza na imovinu fizičkih lica

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar