Jeftiniji podgorički kvadrati

Od kraja 2007. do septembra ove godine, cene nekretnina u glavnom gradu Crne Gore su pale za trećinu

U Podgorici, prema najnovijim podacima Centralne banke Crne Gore, prosečna cena kvadratnog metra stambenog prostora u septembru je iznosila 1.231,8 evra, što je pad od 12,1 odsto u odnosu na cenu pre pola godine.U odnosu na kraj prošle godine cena stambenog kvadrata pala je za 19,25 odsto, a u odnosu na kraj 2007. za čak 27,4 odsto. Od kraja 2007. godine, koja se smatra godinom ekonomskog buma do septembra 2009. godine, cene nekretnina su pale za trećinu.

Istovremeno, u septembru je prosečna vrednost kvadratnog metra kuća pala i to usled izrazitog pada tražnje za ovom kategorijom stambenih objekata.

Najnovije podatke Centralne banke potvrđuju i crnogorski agenti nekretnina. Oni smatraju da su na pad prodaje uticali brojni faktori, od ekonomske krize do smanjivanja kreditnog potencijala banaka, zasićenja ponude i drugo. Prema njihovom mišljenju cene nekretnina vratile su na nivo iz 2005. godine, koji je i potpuno realan, ali dodaje da je razlika u tome što se sada sve više ljudi interesuje za prodaju nekretnine.

Kada dođe vreme da se kvadrat stana na pristojnoj lokaciji u Podgorici može kupiti za 800 evra, onda će moći da se kaže da se tržište nekretnina stabilizovalo, jer je to realna cena.

Rezultati sprovedenog istraživanja o cenama kvadrata u glavnom gradu Crne Gore su pokazali da je kvadratni metar stambenog prostora u Podgorici u avgustu u proseku koštao oko 1,7 hiljada evra, dvostruko više od proseka procenjenog na osnovu poreske prijave obveznika.

Jedan od potencijalnih razloga što su stanovi ispod pet godina starosti nešto jeftiniji leži u činjenici da je značajan deo tih kompleksa izgrađen u prigradskim naseljima, kao i da je veliki broj kupljen u toku gradnje po povoljnijim cenama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar