Jeftini stanovi od grada do grada

Cena kvadrata od 500 evra verovatno nije realna; prerano je najavljivati 20.000 stanova samo u Beogradu, kaže Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja

Za kupovinu stanova iz projekta masovne stanogradnje moći će da konkurišu svi građani, pod uslovom da ispunjavaju uslove banaka za kredit, rekao je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja na okruglom stolu u Privrednoj komori Beograda. Država će se potruditi da u tom poduhvatu svi dobiju ono što im je potrebno ­ građani jeftine stanove, firme veliki posao usred ekonomske krize, a opštine i gradovi nova naselja. Ranije spominjana cena kvadrata od 500 evra, međutim, verovatno nije realna, kao što su preuranjene najave da će samo u glavnom gradu biti podignuto 20.000 stanova, ocenio je Dulić.

­ Ne možemo u projekat masovne stanogradnje uvrstiti sve opštine nego samo one gde ima dovoljno tražnje. Potreba postoji svugde, ali je tražnja manja zbog krize i uslova na tržištu, a država neće biti investitor nego samo posrednik između građevinskih firmi, banaka, lokalnih samouprava i Vojske Srbije. Sve dok ima tražnje ­ gradićemo, projekat nije ograničenog trajanja i obima. Radna grupa će ga predstaviti u septembru i neću obećavati kada bi on mogao biti realizovan jer to nije ozbiljno, ali učinićemo sve da gradnja počne u martu. Destimulativno je i unapred govoriti o cenama kvadrata jer one će zavisiti od opštine u kojoj se gradi i zone u opštini, od toga da li je zemljište vojno ili je korisnik lokalna samouprava i da li je već komunalno opremljeno, da li će lokalna samouprava naplaćivati nadoknadu za uređenje zemljišta, kakve uslove će ponuditi banke. Model neće biti jednoobrazan, ne može važiti za svaku opštinu nego će se pregovarati o svakom pojedinačnom slučaju ­ objasnio je Dulić.

Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture, napomenuo je da građani ne treba da očekuju da će stanovi iz ovog projekta biti građeni na Slaviji i Terazijama, nego u perifernim opštinama. Dok je Dulić odbio da nagađa o mogućim lokacijama i cenama kvadrata, u čemu ga je podržao i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda, Mrkonjić se suprotstavio kolegi iz vlade i drugu iz stranke i, kao i u svojim pređašnjim izjavama, insistirao da je Borča jedno od mesta na kojima će se graditi, da u Beogradu postoji barem pet pogodnih lokacija i da cena kvadrata ne mora da premaši 500 evra.

­ Očekivao sam da Beograd danas dođe, ponudi lokaciju i zatraži nam da damo model. Da bismo napravili model masovne stanogradnje, treba nam lokacija. Setite se koliko ljudi u Beogradu plaća kiriju od 100 do 300 evra mesečno. Barem 80.000 ­ kazao je Mrkonjić.

I Antić, kao predstavnik vlasti glavnog grada, ima konkretna očekivanja. On je naveo da je investitorima koji plate nadoknadu za uređenje građevinskog zemljišta do 1. decembra grad već otpisao 50 odsto cene, što je više od 20 odsto, kojih će se lokalne samouprave navodno morati odreći radi uspeha projekta, ali da budžet Beograda ima „jaku socijalnu dimenziju“, koju mora sačuvati.

­ Spremni smo da razgovaramo o značajnom umanjenju nadoknade. Ali, grad već radi na zidanju 1.000 socijalnih stanova, subvencioniše komunalije i energetiku, ima najveća socijalna davanja u državi i od toga ne možemo odustati. Hajde da stežemo kaiš, ali i građevinske firme moraju da smanje profit. Ovo nije vreme u kojem građevinci treba da postanu broj jedan u džet-setu ­ rekao je Antić.

Ni Vojska, sudeći po izjavi Ilije Pilipovića, zamenika ministra odbrane za materijalne resurse, nije spremna da tek tako prepusti svoje zemljište. Njen uslov je 20.000 stanova, kazao je Filipović.

­ Mnogi oficiri Jugoslovenske narodne armije su devedesetih godina prošlog veka došli u Srbiju na naš poziv i dužni smo da ih zbrinemo. Oko 14.000 pripadnika Vojske nema stan, 5.000 ima stan ali neadekvatan. Potrebni su nam i socijalni stanovi i stanovi za tržište. Lokacije koje nas opterećuju postoje i spremni smo da se rešimo nekih kasarni. Investitori, javite se ­ pozvao je Filipović.

Predstavnici građevinskih firmi složili su se da je projekat masovne stanogradnje obećavajući i, gotovo bez izuzetka, ocenili su da će sniziti cene nekretnina u Beogradu. Pojedini su zatražili od ministara da se postaraju da domaće firme dobiju poslove na tom projektu i Mrkonjić je dao reč da će za to imati njegovu podršku.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar