“Jeftin stan” samo san za prosečne

Prosečna srpska porodica ne može da kupi stan koji gradi država na mestu bivše kasarne „Stepa Stepanović" na Voždovcu, gde kvadrat košta od 1.250 do 1.290 evra.

Računica pokazuje da i sa primanjima desetak odsto iznad srpskog proseka nedostaje najmanje 100 evra mesečno i za najpovoljniji kredit za stan od 50 kvadrata.

Bračni par sa primanjima od 80.000 dinara (prosečna plata je oko 35.000), može da dobije najpovoljniji stambeni kredit u maksimalnom iznosu od 62.500 evra.

Za taj novac, na Voždovcu, po ceni od 1.250 evra može da kupiti stan od 50 kvadrata. Ali, mesečna rata kredita u narednih 25 godina iznosila bi 372 evra, pa im ne bi ostalo novca ni za minimalne životne troškove. Ne računajući da će rata verovatno da raste brže od plate.

Četvoročlana porodica, po računici Zavoda za statistiku, za ličnu potrošnju mesečno izdvaja 41.391 dinar. Od toga, 40,9 odsto odlazi na hranu i piće, dok ostatak novca odlazi na vodu, struju i ostale komunalije. Pri tom, vrtić za jedno dete košta 8.000 dinara.

Kada se tome doda rata od 372 evra, mesečni troškovi su 89.123 dinara, pa supružnicima u najboljoj varijanti mesečno nedostaje oko 9.000 dinara. A gde je letovanje, garderoba, nepredviđeni troškovi...

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da ne postoji mogućnost da porodica koja ima prosečna primanja i otplaćuje stambeni kredit ne upadne u dužničko ropstvo.

"Osoba koja uzme stambeni kredit, ili stavlja sebi omču oko vrata, ili upada u dužničko ropstvo. Neminovno je da će se to dogoditi svakoj porodici koja ima prosečna primanja, mora da plaća račune, puni frižider i školuje decu. Ako neko i uspe da se nosi sa svim tim troškovima, to je naučno-fantastična priča. Jer, odavno su prestale da pristižu pomoći u vidu hrane od bake i deke sa sela, a primanja i radna mesta zaposlenih danas su sve nesigurnija", rekao je Papović.

Uprkos besparici i krizi, u bankama, međutim, kažu da je interesovanje za stambene kredite veliko. "Prosečna vrednost stambenog kredita, koji su kod nas podizali građani, iznosi oko 36.200 evra", kažu u Banci Inteza.

Dulić: Stanovi za prosečne porodice

Inače, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je nedavno rekao da su stanovi u naselju Stepa Stepanović 20 odsto jeftiniji od drugih u istoj zoni i u istom naselju i dodao da je "država pokrenula akciju da bi kupovina stanova bila dostupnija prosečnoj srpskoj porodici".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar