Izolacija stana pre hladnih dana

Ukoliko želimo da uštedimo kada je u pitanju naš dom, onda moramo da mislimo dugoročno. Nekada nam se nešto u prvom trenutku učini kao vrlo povoljno, međutim, nikako ne razmišljamo koliko će to dugo da nam traje i da li će dobro da nam služi. Postoje tri stvari, koje su apsolutno proverene, koje su efikasne, koje se isplate, koje su ekonomične, ali i koje su ekološke, a to znači i zdrave po vas, ali i zdravo po okolinu. Reč je o toplotnim pumpama, led rasveti i pvc stolariji. Ukoliko samo ove tri stvari “instalirate” u vaš dom, uštedećete mnogo na potrošnji električne energije, a pritom ćete kvalitetom biti jako zadovoljni.

Toplotne pumpe za grejanje doma

Toplotne pumpe imaju mnogo prednosti, a svaka od njih će vam i te kako značiti i verovatno će vas zainteresovati da malo više o njima istražite. Dakle, specifičnost toplotnih pumpi leži u tome što oni za zagrevanje prostorije koriste isključivo prirodnu toplotnu energiju, odnosno veći deo koriste prirodnu energiju, dok je potrebno dodati samo malo električne energije u nekom obliku. U procentima, to bi značilo da toplotne pumpe koriste 80% toplotne energije iz prirode potpuno besplatno, dakle iz neiscrpnih izvora okoline, a samo je potrebno 20% dodatne električne energije koriste za svoj rad. Toplotne pumpe su jako dobre za podno grejanje, radijatore ili pripremu tople vode.

Ler rasveta

Ozbiljnije i razvijenije zemlje su shvatile koliko je led rasveta zapravo kvalitetna i zato se u tim zemljama samo led rasveta i koristi, dok se klasične sijalice i te kako izbegavaju. Mnogo je razloga za to. Te države jesu odgovornije, ali i svi oni žele maksimalno da uštede, naravno kao i bilo koji čovek na bilo kojem kraju planete. Zašto biste na neke osnovne stvari izdvajali ogromne sume novca.

Zbog čega će da vam se isplati ukoliko ugradite led rasvetu?

Mnogo je benefita, ali krenimo od onog najvažnijeg, a to je naravno trošak. Dakle, kada ugradite led rasvetu, vaš trošak će se smanjiti. Pre svega treba da znate da led sijalice 80% električne energije pretvaraju u svetlo, a to nije slučaj sa klasičnim sijalicama, koje zapravo 80% energije pretvaraju u toplotu, a upravo je ta toplota ono što vi najviše plaćate. Zato će vam u ovom smislu biti mnogo jefitnije.

Druga vrlo važna stvar jeste vek trajanja led rasvete. Led rasveta traje godinama, kada se jednom odlučite za kupovinu led rasvete, više ne morate da razmišljate. Led sijalice, odnosno led rasvetu ne morate da kupujete na svakih mesec dana. Dakle, jednom kupite i mirni ste za ceo život, a vi samo izračunajte koliko ste do sada novca dali na sijalice, koje pucaju i kvare se mnogo brzo. Led rasveta je daleko bolje rešenje i za vaše oči, ne samo za vaš džep. Led rasveta je odlična zamena za prirodno svetlo i led sijalice i te kako prijaju vašim očima, jer one upravo i zamenjuju dnevno svetlo, a zna se ipak da je dnevno svetlo najbolje.

Nova stolarija

Još jedno ekološki prihvatljivije i može se reći zdravije rešenje jeste pvc stolarija, koja je opet daleko povoljnija, bolje reći isplativija od drugih vrsta stolarije. Zbog čega je pvc stolarija isplativija? Zato što dugo traje, ne menja svoj oblik, izvrsno služi svrsi i nema potrebe da više bilo šta ulažete u nju, kada je jednom ugradite. To na primer nije slučaj sa drvenom stolarijom.

Drvena stolarija je pre svega, na samom startu skuplja, zatim drvena stolarija često ima značajno kraći vek od pvc stolarije, a treća stvar veoma je specifično održavanje drvene stolarije i vrlo je moguće da deo drvene stolarije postanu i određeni insekti, kao što je žižak, a to će vas koštati. Ko se jednom opredelio za kvalitetnu pvc stolariju, bar 15 do 20 godina nije morao ništa više u ovom smislu da ulaže.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar