Daljinsko grejanje postalo luksuz?

Sa poskupljenjem gasa i pojedine toplane su podigle cene grejanja, a još veći problem je taj što je desetak toplana prešlo na naplatu grejanja po potrošnji. Kako bi izbegle slične probleme sa novim načinom naplate, lokalne samouprave u čijoj su nadležnosti toplane, moraju naći najbolja rešenja za građane koje greju.

Obračune po kvadratnom metru stana zamenio je obračun utrošene toplotne energije u podstanicama koje su nekada zajedničke i za više zgrada. To je nekim Lozničanima decembarski i januarski račun uvećalo i do dva puta.

"Ne znamo ni šta plaćamo, ni koliko plaćamo. Uopšte nismo zadovoljni, bunili smo se, a šta će biti – ne znam", kaže jedan građanin Loznice.

Drugi dodaje da se ispostavilo da je daljinsko grejanje luksuz.

U Toplani podsećaju da će veće račune plaćati samo tokom grejne sezone, jer se u drugoj polovini godine plaća samo fiksni deo, oko trećine iznosa računa.

"Očekuje se da i deo građana koji imaju nešto uvećane račune zaključno sa januarom, do kraja grejne sezone takođe izađu na troškove koji su bili u prethodnoj grejnoj sezoni, ako ne i manje", kaže direktor Toplane u Loznici Jovan Maksimović.

Zbog nezadovoljstva građana takvom naplatom, u Zrenjaninu je gradska vlast ipak morala da ograniči isporuku toplotne enegije i omogući građanima da polovinu računa za decembar, januar i februar plate u maju, junu i julu bez kamate.

U Nišu su građanima koji nisu ugradili merače toplote u stanovima, stigli računi od oko 25.000 dinara jer se obračunavalo po teško razumljivoj formuli – takozvanom koeficijentu dva.

Grad je naložio izmenu Pravilnika kao bi toplana primenila objektivniju naplatu, a računi će biti ispravljeni.

U protekle dve godine u Kikindi je 120 domaćinstava otkazalo grejanje.
"Daljinsko grejanje sam otkazao u avgustu prošle godine, zato što je to grejanje skupo a kvalitet usluge Toplane je izuzetno loš", ističe Mile Dražić iz Kikinde.

U Toplani savetuju građane da ne isključuju, već da ugrade opremu za naplatu po utrošku, koja će im, tvrde, omogućiti jeftinije grejanje, a to potkrepljuju probnim rezultatima.

"Mogu da kažem da u principu svi naši korisnici plate manje nego što bi platili po kvadratnom metru. Osim dva korisnika koja imaju enormno veću potrošnju, ali pretpostavljam da ti ljudi nisu štedeli", kaže direktor JP "Toplana Kikinda" Miroslav Čičulić.

Naplata po potrošnji je već jednom odložena i zakonski sve toplane treba da je primene od sledeće grejne sezone.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar