Izgradnja „Vera” obustavljena

Izgradnja „Super Vera“ u Ulici vojvode Stepe 251 ponovo je obustavljena. Ovog puta, Gradska građevinska inspekcija zapečatila je gradilište jer je izmešten dizel agregat koji se nalazio na placu, a služio je kao rezervno napajanje okolnih zgrada. I dok se taj problem ne otkloni, „slučaj Vero“ postao je i predizborni „vruć krompir“ za sve stranke na Voždovcu.

- Kompanija ”Veropulos“ uložila je žalbu protiv ovog rešenja građevinske inspekcije i nadamo se da će biti uvažena i da će se radovi što pre nastaviti. Tokom radova jeste srušen agregat, ali smo obezbedili novi, moderniji, koji bi služio istoj svrsi kao i prethodni. Međutim, to se grupi stanara iz nepoznatih razloga ne sviđa, ali se svi nadamo da će problem biti rešen i da će Voždovčani konačno u svom komšiluku imati supermarket - priča Katarina Krstić, PR kompanije ”Veropulos“.
Međutim, stanari okolnih zgrada tvrde da je agregat ucrtan u plan kao legalan objekat i da je po zakonu mora da bude izgrađen isti.
- Samo tražimo da sve bude legalno i po zakonu. Takođe, zatvoren nam je put za hitne intervencije i to je potpuno neljudski, ne smemo da pomislimo šta bi bilo da izbije požar ili da mora da prođe vozilo Hitne pomoći - priča jedan od predstavnika stanara.
Međutim, gradilište je zatvoreno, stanari Ulice vojvode Stepe i ”Veropulos“ nikako ne mogu da postignu dogovor, a bliže se izbori, koji su zakazani za 6. decembar. Političke stranke imaju jedinstven stav da se problem što pre mora rešiti i da je potrebno pronaći kompromis.
- Opština Voždovac je u više navrata organizovala sastanke sa građanima koji stanuju u neposrednoj blizini „Vera”, kako bi pronašli zajedničko rešenje. Pre svega, vodili smo računa o tome da se izgradi što veći broj parking mesta u sklopu samog objekta, ali i u okolini i da na taj način postignemo kompromis. Trenutno su radovi obustavljeni, ali se nadamo rešenju problema - kaže Branko Arsenijević, šef odborničke grupe Demokratske stranke na Voždovcu.
Sa druge strane, Nebojša Stefanović, predsednik gradskog odbora Srpske napredne stranke, smatra da nadležni nisu na vreme uvažili potrebe građana Voždovca.
- Izdata je dozvola za gradnju bez konsultacija sa stanarima okolnih zgrada. Jedno od rešenja je da se i Opština umeša u ovo i da se sa građanima pronađe rešenje, kojim bi svi bili zadovoljni. Ali to se ne radi preko noći - kaže Nebojša Stefanović iz SNS-a.
Stav Liberalno demokratske partije je da su građani koji protestuju protiv izgradnje „Vera” manjina, koja maltretira ostali deo Voždovca i da objekat treba da bude završen što pre.
- Taj plac nikad nije ni služio kao parking, bio je kaljuga i tad nikom nije smetala, niti je nekom bio potreban parking. Odjednom, kad je krenula izgradnja „Vera”, stanari nemaju gde da parkiraju svoja vozila. To nikako nije poziv za strane investitore da ulažu u Beograd - priča Ratko Bukvić iz LDP-a.
Bojan Mladenović, predsednik opštinskog odbora Srpske radikalne stranke, problem vidi u tome što je „Vero” namerio da osim supermarketa izgradi još neke objekte i zbog toga je nastao novi problem sa agregatom.
- Ne treba dozvoliti gradnju ničega osim supermarketa. Mora neko da razmisli i o stanarima okolnih zgrada, da se popriča sa njima i jasno stavi do znanja investitoru šta su njihovi zahtevi - kaže Bojan Mladenović.
Međutim, trenutno zatvoreno gradilište ne odgovara nikom. Savo Škundrić iz SPS-a stao je na stranu građana.
- Kompanija „Veropulos” je uložila značajna sredstva u taj projekat i potrebno je rešenje kojim će i oni biti zadovoljni. Agregat treba vratiti u prvobitno stanje, a to iziskuje dodatne troškove. Svaka kompanija mora da shvati da svi propisi moraju da budu ispoštovani - stav je Save Škundrića iz SPS -a.

Parcela prodata pre dve godine
Zemljište na uglu ulica Vojvode Stepe i Mite Cenića, gde je u toku izgradnja „Vera”, bilo je privatna svojina do 1960. godine. Opština Voždovac je 1987. godine parcelu ustupila Stambenoj zadruzi „Prostor”, da podigne zgradu, parking sa 126 mesta i uredi zelene površine. Zadruga „Prostor” je parcelu 2007. uknjižila kao svoje vlasništvo i prodala je firmi „Veropulos”.

Slučaj „Vero”
13. februar 2008. - prvi protest stanara i blokiranje Ulice vojvode Stepe
25. februar 2008. - stanari srušili deo ograde oko gradilišta, tada je povređen i radnik obezbeđenja
27. mart 2008. - Dragan Dingarac zadobio lakše povrede kada je, da bi sprečio radove stao ispred bagera, nakon čega je iz kašike mašine izbačena zemlja na njegovu nogu
29. jun 2008. - incident, stanari blokirali ulaz investitoru na gradilište
2. jul 2008. - tuča stanara i „Protekt tima” obezbeđenja gradilišta, povređeno deset osoba
6. jul 2008. - stanari najavili da prekidaju protest jer su, kako su rekli, obavešteni da je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog sumnje da je u ovom slučaju bilo korupcije u preparcelizaciji, uknjižbi zemljišta i izdavanju dozvole za gradnju
17. jul 2008. - tuča stanara sa obezbeđenjem gradilišta, povređene dve osobe
15. januar 2009. - Izgorela mašina kombinirka, vredna oko 100.000 evra, kad su nepoznati napadači bacali Molotovljeve koktele na gradilište.
24. mart 2009. - Opština Voždovac ukinula odluku na osnovu koje je Republički geodetski zavod usvojio žalbu stanara zgrade koji se protive izgradnji „Super Vera“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar