Iz budžeta još 500 miliona za stanove

Novosti saznaju: Država planira da rebalansom poveća postojeća sredstva za subvencionisane stambene kredite

DRŽAVA je budžetom za ovu godinu predvidela 1,7 milijardi dinara za subvencionisane stambene kredite, ali bi taj iznos rebalansom mogao da bude uvećan za najmanje 500 miliona dinara, saznaju "Novosti". U narednih mesec dana to pitanje bi trebalo da bude rešeno, a uslovi za odobravanje subvencija zavisiće od toga koliko će dodatnog novca država uspeti da obezbedi. Postoji, dakle, mogućnost da uredba o subvencionisanim stambenim kreditima bude korigovana.

U svakom slučaju, namera Vlade Srbije je da omogući većem broju građana da uz pomoć države dođu do krova nad glavom. Naime, za subvencionisane stambene kredite mera Narodne banke Srbije o obaveznom učešću od 20 odsto ne važi.

Kako nezvanično saznajemo, u igri su dve varijante. Prva, da se u budžetu poveća iznos za subvencionisane stambene kredite, a druga mogućnost je da se poveća učešće države sa 15 na 20 odsto. Naime, prema ovogodišnjoj uredbi učešće države je 15 odsto, ali postoji inicijativa da se taj iznos poveća na 20 kako je bilo predviđeno prošlogodišnjom uredbom. Ukoliko prođe ta varijanta, procena je da bi država trebalo da odreši kesu sa još 1,5 milijardi dinara. Naizvesnija je opcija da se samo rebalansom poveća iznos u budžetu. Predlog je sa najmanje milijardu dinara, a realnost 500 miliona dinara.

Kako saznajemo, i dalje će subvencije države biti odobravane samo u slučaju kada se kupuje stan u novogradnji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar