Gradovi daju zemljište za stanove

Predstavnici lokalnih samouprava kažu da je inicijativa ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića o gradnji neprofitnih stanova u načelu dobra.

Iako još nisu dobili nikakve zvanične ponude o uslovima izgradnje, navedeni gradovi su spremni da ulože zemljište a da zauzvrat dobiju stanove. U Užicu već uveliko spremaju i lokacije. Najizvesnija, prema rečima gradonačelnika Jovana Markovića, jeste na mestu kasarne u Krčagovu, koja se prostire na 26 hektara, kako piše B92.

„Imamo još nekoliko vojnih objekata, čiji placevi bi mogli da budu ponuđeni za stanogradnju. Do septembra ćemo završiti popis državne imovine” kaže Marković i dodaje da smatra da je ideja o izgradnji neprofitnih stanova realna jer bi građani došli do krova nad glavom pod znatno povoljnijim uslovima od tržišnih i pri tom bi bila uposlena građevinska operativa Srbije.

Ponuda je primamljiva i Kragujevcu. Ali suviše je rano o tome govoriti, napominje Vladan Mihajlović, direktor Gradske stambene agencije u tom gradu, jer nije bilo nijednog zvaničnog sastanka sa predstavnicima ministarstava prostornog planiranja i infrastrukture, zaduženih za plan masovne neprofitne stanogradnje.

Ovaj grad bi mogao da ponudi placeve na lokacijama Aerodrom, Sušički potok i Metino brdo, ali osnovni uslov da se uđe u tu priču jeste da se preciziraju uslovi gradnje i da se odredi cena kvadrata.

Sreten Jović, zamenik predsednika Skupštine Kraljevo, kaže da će ovaj grad najpre sagraditi 600 stanova započetih pre devet godina na Ratarskom imanju, koje je tadašnja Direkcija za obnovu zemlje podizala širom Srbije.

„Ove godine smo izdvojili dva miliona dinara za nastavak radova. Prema našoj proceni cena kvadratnog metra ne bi trebalo da bude viša od 400 evra. Očekujemo sastanak sa ministrom i spremni smo da ponudimo i druge infrastrukturno opremljene lokacije. Jer, Kraljevo je specifično budući da u njemu živi 20.000 do 30.000 izbeglica i imamo mnogo nerešenih stambenih pitanja”, kaže Jović.

Mrkonjić: Cena kvadrata do 500 evra

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić kaže da je realna cena stanova između 300 i 500 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od lokacije. "Verujem da će svi gradovi, posebno koji imaju problem sa stanogradnjom, prihvatiti naš predlog, jer Srbiji danas treba 150 hiljada stanova", kazao je ministar.

"Nećemo poremetiti trzište stanova, ali ćemo stvoriti uslove da većina građana, naročito mladi, kupe stan", istakao je Mrkonjić i rekao da je formirana radna grupa koja radi projektu izgradnje jeftinih stanova i da očekuje da će u roku od dve nedelje on biti predstavljen javnosti.

"Država je za vreme vlasti Slobodana Miloševića našim građanima podelila 500 hiljada stanova, među kojima i meni, po ceni znatno nižoj od tržišne", rekao je ministar i istakao da država i danas mora da stvori uslove da mladi dodju do stana po povoljnim cenama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar