Građevinari traže posebno ministarstvo

Neimari pripremili predlog mera za novu Vladu kojima traži i da se formira ministarstvo koje će se isključivo baviti ovim sektorom. Omogućiti ravnopravne uslove tendera

Predsedništvo građevinara Srbije pripremilo je predlog mera, koje će uputiti mandataru za sastav nove Vlade Srbije. Naime, neimari zahtevaju da se formira posebno ministarstvo građevine i građevinske industrije Srbije. Pošto su građevinske firme lokomotiva privrede naše zemlje, neophodno je da postoji ministarstvo koje će se isključivo baviti ovim sektorom. Takođe, građevinari traže da se formira i razvojna banka, koja će izdavati validne garancije za nastup naših neimara u zemlji i inostranstvu.

- Uslovi tendera gde je država investitor moraju da budu takvi da i naše firme mogu ravnopravno sa strancima da se takmiče za posao - kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. - Sada je situacija takva da se na velikim projektima angažuju stranci pošto su domaće firme već u startu diskvalifikovane zbog uslova koje realno ne mogu da ispune. Dakle, tenderi za glavne izvođače moraju da budu prilagođeni i domaćoj operativi, a ne da ih stranci samo angažuju kao podizvođače što našim neimarima ne donosi ni profit ni reference.

Građevinari zahtevaju i da se porez na dodatu vrednost plaća tek pošto investitor izmiri obaveze prema izvođaču, a ne kao do sada po fakturi. Neimari traže i da im se reprogramiraju dugovanja prema javnim preduzećima i bankama, a to se posebno odnosi na proizvođače građevinskih materijala, koji najviše duguju „Srbija gasu“.

DAŽBINE

Neimari traže i da se razne takse i nameti (parafiskalna opterećenja) svedu na minimum, jer u ovom trenutku crno tržište alarmantno ugrožava poslovanje firmi koje legalno rade.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar