Gradnja u Srbiji gotovo stala

U Srbiji se prodaje sve manje stanova. Mada je slaba prodaja oborila cene, posebno u unutrašnjosti, to nije mnogo povećalo promet.

Građevinari spas vide u poslovima u inostranstvu, dok se ne steknu uslovi za ponovnu masovniju gradnju u Srbiji.

Da li će i koliko dugo stanovi u Kraljevu čekati kupca? Ovaj grad je doživeo pravi bum u stanogradnji od 2002. do 2006. godine. U jednom trenutku cena kvadrata novog stana u centru grada bila je i 1500 evra, dok sada takvi stanovi mogu da se nađu i po 700, 800 evra po kvadratu.

"Kupaca nema, nema više para u ovom gradu. Investicija nema samo presipamo ili malo veliki stan prodajemo da kupimo manji ili mladi par dobili su dete, pa prodaju svoj manji stan da kupe malo veći, malo pomognu tata i mama i to je to", kaže Miša Karapandžić iz agencije za nekretnine Aloha.

Kraljevo u malom pokazuje sliku cele Srbije. Stanovi se sve manje kupuju, pa se sve manje i grade. U Srbiji se trenutno koristi najviše 15 odsto kapaciteta građevinske industrije i građevinari ističu da svake godine beleže sve veći pad.

"Ovo što se gradi po Beogradu i većim centrima je simbolično to su individualne lokacije objekti sa četiri do 12 stanova maksimalno. Većih građevisnskih zahtvata koji bi uposlili građevinsku industriju nema. Osnovni razlozi sto su stanovi tržišna kategorija, kupovna moć je mala potrebe su velike, ali kupaca nema", kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko industrijske komore u Srbiji.

U Građevinskoj industrijskoj komori veruju da je, dok se u Srbiji ne stvore uslovi za masovniju stambenu izgradnju, izlaz u radovima u inostranstvu. Zato rade na formiranju konzorcijuma naših građevinara da bi im olakšali nastup na potencijalnim tržištima kao što su Alžir, Tunis, Maroko, Kazahstan i Rusija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar