Građevinska dozvola se čeka godinu i po dana

Najnovije istraživanje pokazuje da se u našoj državi na odobrenje za početak gradnje i dalje predugo čeka. Sistem elektronskog praćenja podnetih zahteva zadao bi udarac korupciji.

Prosečno čekanje na građevinsku dozvolu traje nešto manje od godinu i po dana, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i Američke agencije za međunarodni razvoj.

Više od polovine ispitanika među anketiranim kompanijama smatra da su sve institucije uključene u proces krive za dugo dobijanje odobrenja za gradnju.

Istraživanje je pokazalo da je 39 odsto kompanija koristilo rođačke i prijateljske veze da bi došli do dozvole. Četiri od pet kompanija nisu nudile, niti im je traženo mito da bi lakše došli do dozvole. Oko osam odsto ispitanika u ovom istraživanju tvrdi da je bilo ucenjeno, ali da nisu platili, dok je sedam odsto onih koji su pristali i platili. Od anketiranih kompanija, šest odsto ističe da su svesno ponudili mito, koje je i prihvaćeno.

U NALED i USAID smatraju da bi zato jedan od prvih zadataka nove vlade trebalo da bude uvođenje elektronskog sistema za podnošenje zahteva.

- Privrednici tvrde da na dozvolu za gradnju čekaju nešto manje od 17 meseci - kaže Ivan Radak, iz NALED. - Onlajn sistem praćenja podnetih zahteva zadalo bi udarac korupciji i nesavesnom radu službenika. Jedan od prvih zadataka nove vlade po usvajanju zakona o uređenju prostora i izgradnji moralo bi da bude uvođenje elektronskog sistema za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu.

Prema njegovim rečima, elektronski sistem bi podrazumevao potpuno ukidanje mogućnosti za predaju dokumenata na papiru, a rešavanje predmeta bi moglo da se prati putem interneta.

- U svakom trenutku bi se videlo kod koga se zahtev nalazi i da li bilo koji službenik koči njegovo rešavanje - ističe Radak.

REŠENjE I U REGIONU

Elektronsko podnošenje prijava već postoji u zemljama u regionu, a u Makedoniji je na taj način skraćeno vreme izdavanja građevinske dozvole pet puta, sa 100 na 20 dana. U NALED smatraju da bi njegovim uvođenjem kod nas bio rešen problem arbitrarnog odlučivanja i moguće korupcije, a takođe i problem podnošenja velike količine dokumentacije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar