Grad pomaže najugroženijima u rešavanju stambenog pitanja

Uprava grada nastavlja da pomaže socijalno najugroženijima da reše stambeno pitanje.

Po završetku konkursa,objavljena je konačna rang lista za "davanje u zakup na određeno vreme 82 stana i dva stana oslobođena od korisnika, licima u stanju socijalne potrebe".  Za izdavanje ta 84 stana, ovog puta kriterijumi su promenjeni, pa su najvažniji bili zdravstveno stanje i socijalni status, više se vrednovala stambena ugroženost u odnosu na radne kriterijume, pa će krov nad glavom dobiti oni kojima je najpotrebniji. Studio B posetio je samohranu majku Ljiljanu Jovanović u naselju Braće Jerković, koja je sa 500 bodova prva na rang listi.

Ljiljana Jovanović ima 34 godine i završila je 6 razreda osnovne škole. Živi od tudje nege i socijalne pomoći i to, kako sama kaže, od vrata do vrata. Samohrana majka tri dečaka- Kristijana, Stefana i Davida trenutno je kod ujne. Od kako se razvela svaki njen dom, bio je samo privremen. O iznjamljivanju stana nije mogla ni da razmišlja jer kao težak bubrežni bolesnik ne može da radi niti zaradjuje.

A ni u trošnoj kućici gde živi nije mnogo bolje. Kuhinja je u isto vreme i kupatilo, koristi poljski wc, strahuje od vlažnih zidova i hrpe stvari uvek spremne za pokret ako mora da se iseli iz tudjeg stana. Malom Stefanu je najvažnije to što više neće morati da deli krevet sa braćom i mamom.

Ljiljana i još 83 porodice već za 20tak dana useliće se u stanove u naslju Kamendin, gde grad Beograd najugroženijima po simboličnim cenama izdaje stanove i na taj način pomaže da reše stambeno pitanje, gde će mnogi od njih, po prvi put imati struju i toplu vodu. I konačno će, kaže Ljiljana, živeti u stanu koji ne prokišnjava i gde na raspolaganjau imati sve novo, od parketa, preko stolarije do centralnog grejanja. Zato se živo seća svakog koraka na putu od baraka do  stanu od 40 kvadrata u naselju Kamendin.

Do sada su u okviru programa socijalnog stanovanja pre tri godine 174 porodice dobile šansu da žive u povoljno zakupljenim gradskim stanovima, potom su se pre dve godine uselile još 63 porodice, a sada su takvu šansu dobile još 84. Grad Beograd nastaviće da pomaže najsiromašnijim građanima, samohranim roditeljima, ljudima koji su teško bolesni ili zbog malih prihoda nemaju šansu da kupe ili iznajme stan po komercijalnim uslovima, da dobiju pristojan krov nad glavom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar