Gde će se graditi jeftini stanovi: Gradovi i opštine već traže lokacije

Vlada Srbije bi trebalo već u ponedeljak da donese uredbu kojom će se omogućiti ulazak u projekat izgradnje jeftinih stanova.

Da bi se postigla cena od 380 evra po kvadratu, država bi morala da investitoru ponudi besplatno zemljište na kojem bi gradio stanove i da prepolovi komunalna davanja i takse. Upravo takvu preporuku Vlada bi trebalo da uputi gradovima i opštinama kroz uredbu koju će usvojiti na sednici početkom nedelje. Na taj način trebalo bi da se omogući priprema svih procedura za početak realizacije projekta jeftinih stanova koje bi gradila i investirala svetska kompanija “Araptek” iz Emirata.

Pošto je premijer poručio da će to biti stanovi na periferijama, već sada su mnogi počeli da licitiraju sa potencijalnim lokacijama, posebno u Beogradu. Zvaničnici grada, međutim, još ne izlaze sa predlogom. Gradonačelnik Siniša Mali kaže da je u toku analiza nekoliko lokacija i da će odluka o izboru uskoro biti doneta.

Direktori velikih građevinskih preduzeća smatraju da je odluka o tome gde će se tačno graditi velika naselja i najvažnija u proceni realne cene. Jasno je da bi zemljište trebalo da bude na periferiji i da država mora da se odrekne zarade koju ubire na ime nameta.

- Ako se država odrekne dela prihoda, onda je moguće postići nisku cenu. Treba imati u vidu da bi to ipak morao da bude uređen komunalni prostor, jer ako to nije tako, da bi se zemljište pripremilo za gradnju i stanovanje, opet treba uračunati te troškove - kaže Ratomir Todorović, direktor građevinskog preduzeća “Planum”.

Pošto se u prestonici još ne zna koje bi to lokacije mogle biti ponuđene za gradnju, direktor “Energoprojekta” Vladimir Milovanović kaže da je još rano govoriti o tome da li je cena od 380 evra po kvadratu realna, posebno u Beogradu.

- Nemamo detalje o lokacijama a na cenu kvadrata utiče infrastrukturna opremljenost i bez više informacija o tome teško je reći da li je Vučićeva cena realna, čak i pod uslovom da se zemljište besplatno ustupi investitoru - kaže Milovanović.

On kao primer pokušaja gradnje jeftinih stanova navodi naselje Stepa Stepanović, gde je “Energoprojekt” gradio po ceni kvadrata od 375 evra.

- Možda smo bili i jedini koji su gradili sa sopstvenom radnom snagom, mehanizacijom. Dakle, plaćali smo sve sami, uključujući i poreze. Sa tom cenom uspeli smo samo da pokrijemo plate radnika. Ako projekat ima razvojnu funkciju, a mi smo upravo sa tom idejom i ušli u posao oko “Stepe”, onda izvođačima mora da se ostavi mogućnost bar neke zarade, jer u suprotnom to ne bi imalo smisla - objašnjava Milovanović.

Agenti nekretnina veruju da bi masovna stanogradnja mogla da spusti cene nekretnina i do 30 odsto.

- Država u vlasništvu ima dosta zemlje preko Dunava, od Borče ka Krnjači. Kada se završi most, do centra grada će se stizati za desetak minuta. Jedini problem sa tim delom je što je plavan i morao bi da se naspe peskom. Takav poduhvat se ne isplati ako je površina manja od 1.000 hektara - kaže vlasnik agencije “Legat” Nedeljko Malinović.

Kao lokacije na kojima bi moglo da se gradi veliko naselje navodi se zemljište oko aerodroma “Nikola Tesla” u Surčinu, teren koji pripada PIK “Zemun” oko Batajnice, u Železniku bi to mogao da bude veliki plac kod fudbalskog stadiona.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar