Finansijski lizing nekretnina smanjuje kamate na kredite

Kupovina stanova na lizing povećala bi konkurenciju na tržištu Srbije i omogućila smanjenje kamata na stambene kredite, ocenio je danas rukovodilac pravnog tima Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa Đorđe Vukotić.

On je agenciji Beta kazao da je ta služba pripremila predlog izmene propisa kojim bi se omogućio i lizing nekretnina, odnosno kupovina stanova i poslovnog prostora na lizing, koji bi mogao da bude usvojen u kratkom roku.

Osnovne prednosti finansijskog lizinga u odnosu na kredit, naveo je Vukotić, predstavljaju manji rizik i kupovina stanova bez hipoteke.

Sigurnost onoga ko uzima nepokretnost na lizing je veća, istakao je, jer ako kupac stana ne može da otplaćuje rate on ostaje samo bez te nepokretnosti, dok se kod kredita gubi i nepokretnost na koju je stavljena hipoteka, kao obezbeđenje pozajmice.

Vukotić je kazao da su se Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija u principu složili sa predloženom izmenom Zakona o lizingu, koju je pripremila Jedinica za sveobuhvatnu reformu propisa, kojom bi se omogućio i lizing nepokretnosti.

Prema njegovim rečima, lizing na nepokretnosti je zastupljen u zemljama okruženja i većini evropskih zemalja.

U obrazloženju predložene izmene Zakona navodi se da bi uvođenje lizinga na nepokretnosti u Srbiji dovelo do povećanja investicija u građevinarstvu, smanjenja netransparentnih transakcija sa 30 na 10 odsto.

Kratkoročno gledano, cene nekretnina bi pale za 10 odsto, a dugoročno bar za 20 odsto, navodi se u obražloženju preporuke za izmenu Zakona o finansijskom lizingu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar