Fiksna stambena rata za veću sigurnost

Velika glad za stambenim prostorom i sve skuplji kvadrat u Srbiji razlog je za popriličan rast stambenih kredita u prošloj godini, a procene su da će i ove godine tržište nekretnina biti u usponu. Među brojnim vrstama stambenih kredita, vezanih za evro ili za švajcarac, osiguran ili neosiguran kod Nacionalne korporacije za stambene kredite (NKOSK), sa ili bez subvencije države, prošle godine se pojavila i jedna vrsta stambenog kredita, u Srbiji davno zaboravljena - kredit sa fiksnom kamatom.

Malo je građana koji mogu uopšte i da razmišljaju o krovu nad glavom bez kredita, a prema nekim procenama na našem tržištu postoji tražnja za oko 100.000 stanova. Zbog toga ne čudi što se vrednost odobrenih stambenih kredita tokom prošle godine više nego udvostručila, sa 50 milijardi na 102 milijarde dinara. I pored široke ponude stambenih kredita, oni sa nepromenljivom kamatnom stopom i dalje su prava retkost u Srbiji. Fiksna kamata znači da će od uzimanja kredita pa u sledećih 25 ili 30 godina, mesečna rata biti stalno ista u evrima i na nju neće uticati ni euribor, ni rast cena na malo. Međutim, za sada jedino Sosijete ženeral banka ima u ponudi ovu vrstu stambenih kredita, osiguranih kod NKOSK-a ili sa subvencijom države. Ova banka je u oktobru prošle godine ponudila kredite sa fiksnom kamatom kao probni proizvod u naredna dva meseca, ali od tada se, prema rečima Miroslava Rebića, direktora sektora za stanovništvo Sosijete ženeral banke, 80 do 90 odsto zahteva za stambenim kreditima odnosilo upravo na ovu vrstu pozajmica iako ih prati viša kamatna stopa nego kredite sa varijabilnom kamatom.

Kamatna stopa za kredite sa varijabilnom kamatom u ovoj banci iznosi vrednost euribora uvećana za 1,5 odsto pa naviše, dok je nepromenljiva kamata od 6,7 odsto godišnje pa naviše. Efektivna kamatna stopa na kredite sa fiksnom kamatom za kredit subvencionisan od strane države kreće se od 4,23 odsto, dok je efektivna kamata za subvencionisani kredit sa promenljivom kamatnom stopom 3,7 odsto godišnje. Mesečna rata kod kredita od 50.000 evra na 30 godina sa fiksnom kamatom iznosila bi 299 evra, a za kredit od 30.000 evra rata bi bila 179 evra.

- Krediti sa fiksnom kamatom pružaju sigurnost u otplati, lakše se planira porodični budžet, ne mora da se misli o rastu euribora, cena... Kod nas je veliko interesovanje za ovu vrstu kredita, a konkurencija još nije ušla sa kreditima sa fiksnom kamatom. Razlog za to je i snaga banke i koliko je centrala stala iza nas - kaže Rebić.

On je dodao i da na cenu kredita može uticati mera NBS da za kredite indeksirane u evrima a koji su odobreni građanima koji nemaju primanja u toj valuti, mora biti izdvojena veća obavezna rezerva. Ipak, prema njegovim rečima, to neće dovesti do pojavljivanja stambenih kredita u dinarima, jer nema dinarskih izvora za dugoročne kredite, a i retko ko bi se usudio da ponudi dugoročni dinarski kredit u sadašnjoj političkoj situaciji.

AIK nudi svoja sredstva

Tražeći na srpskom tržištu kredite sa fiksnom ratom jedino smo još uspeli da nađemo model stambenog kredita sa fiksnom kamatom kod AIK banke. On se u toj banci daje iz sopstvenih sredstava, znači bez učešća države, sa godišnjom nominalnom kamatnom stopom od 8,5 odsto i efektivnom od 10,52 odsto. Tako bi mesečna rata za stan od 50.000 evra u narednih 30 godina iznosila 373,38 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar